WHO nobbar Tegnell – blir kvar på FHM

Efter många turer kring Anders Tegnells jobberbjudande på Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterar nu flera medier att organisationen tackat nej till den tidigare statsepidemiologen.

Tegnell avgick som statsepidemiolog i mars efter nio år på posten. Några veckor senare gick FHM ut med att han fått ett toppjobb på WHO.
Tegnell avgick som statsepidemiolog i mars efter nio år på posten. Några veckor senare gick FHM ut med att han fått ett toppjobb på WHO.Foto: Duygu Getiren/TT

”Efter en process på WHO har det visat sig att en överenskommelse inte har kunnat nås. Anders Tegnell kommer istället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten”, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) i ett pressmeddelande.

I mars gick FHM ut med att Tegnell erbjudits ett toppjobb på WHO i Genève där han skulle arbeta med globala vaccinåtgärder. Pressmeddelandet följdes av stor förvirring från Världshälsoorganisationens sida som dels menade att det var oklart vilken expertgrupp som Tegnell skulle arbeta inom, dels att något anställningskontrakt aldrig undertecknats.

FHM menade tvärtom att det var WHO som efterfrågat Tegnells experthjälp. 

”Klart jag är besviken”

Nu står det alltså klart att det inte blir en internationell topptjänst för Tegnell.

– Det är klart att jag är besviken. Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser, säger Tegnell till Expressen.

Nämnda personer

Anders Tegnell

Senior expert Folkhälsomyndigheten
Läkarexamen (Lunds uni., 1985), fil. dr infektionssjukdomar (Linköpings uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00