Debatt

Westlund (S): Stöden har gjort skillnad

REPLIK. Som Mats Persson och Gilbert Tribo (L) skriver är hotell- och restaurangnäringen en av de hårdast drabbade branscherna. Det märks även i statistiken, få andra branscher har fått mer krisstöd per anställd, skriver Åsa Westlund (S).

Åsa Westlund (S), ordförande i riksdagens finansutskott.
Åsa Westlund (S), ordförande i riksdagens finansutskott.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Åsa Westlund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Smittspridningen är mycket hög på flera platser i landet och förblir ett reellt hot mot människors liv och hälsa. Det ställer stora krav på oss alla att hålla i och hålla ut för att skydda människors liv och hälsa.

Samtidigt syns till sist ljuset i tunneln. Närmare en miljon vaccindoser har nu fördelats. Spruta för spruta stärker vi nu skyddet, först för den som behöver det mest. Men vaccinet är också vägen ut ur den akuta ekonomiska krisen.

"Lägsta statsskulden sedan 1977"

Sedan pandemin bröt ut har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tillsammans genomfört historiska krisåtgärder för att hjälpa företag att överbrygga den ekonomiska krisen. Det är möjligt tack vare att regeringen betalade av på statsskulden under de goda åren och bedrev en konsekvent jobbpolitik. När krisen slog till hade vi den lägsta statsskulden sedan 1977 och 350 000 fler hade kommit i arbete än när Stefan Löfven tillträdde som statsminister.

Flera åtgärder

Som Mats Persson och Gilbert Tribo (L) skriver är hotell- och restaurangnäringen en av de hårdast drabbade branscherna. Det märks även i statistiken, få andra branscher har fått mer krisstöd per anställd.

Läs också

De senaste veckorna har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna också höjt takten i stödåtgärderna med nya förstärkningar och förlängningar av krisstöden. Stödet för korttidspermittering förstärks så att arbetsgivare kan permittera på upp till 80 procent ända till april. Möjligheten att få upp till 90 procent av sina fasta kostnader ersatta genom omsättningsstödet förlängs under samma tidsperiod.

Det är sant att handläggningstiderna tidvis har varit för långa för vissa stöd. Det är därför som vi skjutit till mer pengar till handläggande myndigheter, gett tydliga signaler till myndigheter att stötta varandra med personal och också sett till att öka tillgången till likvida medel via varje företags skattekonto.

Tar ansvar för Sverige

Och stöden har också gjort skillnad – aldrig tidigare har skattebetalarna räddat så många jobb i privat sektor. Stödet för korttidspermitteringar har omfattat nära 600 000 svenskar. Hundratusentals löntagare har på så vis kunnat gå ned i arbetstid och undvika risken att bli av med jobbet. Samtidigt är de akuta stödåtgärderna i slutändan bara en fråga om övervintring för att möjliggöra att företagen snabbt ska komma tillbaka när läget vänder.

När läget vänder står vi redo att starta igång svensk ekonomi. Det jobbet har vi redan påbörjat. Förra året röstade våra fyra partier, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, igenom en statsbudget med ett kraftfullt grönt återstartspaket för att bygga Sverige starkare för framtiden.

Nu fortsätter vi det arbetet och tar ansvar för Sverige.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

L: Regeringen behöver agera för att stötta krögarna 

Med vad som i praktiken blir ett näringsförbud för krögarna behöver regeringen se till att samtliga verksamheter kompenseras ekonomiskt. Det skriver Mats Persson och Gilbert Tribo (L).


Nämnda personer

Åsa Westlund

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i utbildningsutskottet, ledamot i partistyrelsen
Fil. mag i statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00