Debatt

Wästberg har fel om SD:s syn på public service

Det vore klädsamt om Olle Wästberg åtminstone en gång kunde försöka hålla sig till sanningen. Att göra jämförelser mellan vår politik och utvecklingen i Polen och Ungern är inget annat än bisarrt, skriver Angelika Bengtsson (SD) i en replik.

Det ska mycket till för att Sverige ska kuppas av extremister, även om den risken alltid finns i en demokrati, skriver debattören. 
Det ska mycket till för att Sverige ska kuppas av extremister, även om den risken alltid finns i en demokrati, skriver debattören. Foto: Jessica Gow/TT
Angelika Bengtsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är inte första gången Olle Wästberg far med osanning eller oärliga insinuationer om Sverigedemokraternas public service-politik. Vid det här laget börjar det i ärlighetens namn bli tröttsamt, men då budskapet inte verkar gå fram kan vi återigen förtydliga vår politik på området.

Läs också

Kupp är osannolikt

Anser Olle Wästberg att vi bör ändra vårt demokratiska system för att göra det svårare att engagera sig i en förening?

Först och främst delar vi skribentens oro gällande det växande demokratiska underskottet i landets beslutande församlingar. Givetvis blir det en brist i vårt demokratiska system om eller när tomma stolar förekommer i valda församlingar, även om det problemet i dag inte är stort.

Vi ser dock samtidigt att allt fler engagerar sig via andra forum eller föreningar i stället, exempelvis med syfte att ägna sig åt opinionsbildning eller andra sätt att engagera sig i samhällsdebatten. Det är något vi betraktar som positivt, även om det av vissa tycks används för att sprida lögner om sina meningsmotståndare.

Det ska dock mycket till för att Sverige ska kuppas av extremister, även om den risken alltid finns i en demokrati. Anser Olle Wästberg att vi bör ändra vårt demokratiska system för att göra det svårare att engagera sig i en förening?

Bisarr jämförelse

När det kommer till Sverigedemokraternas public service- och mediepolitik förespråkar Sverigedemokraterna ingen politik som efterliknar eller eftersträvar en diktatorisk styrd public service eller annan media. Som exempel på detta vill vi bland annat se en tryggare och mer hållbar finansiering för medier, så att de slipper vara beroende av tillfälliga budgetar lagda av olika regeringar som kanske gör olika prioriteringar.

Utöver detta vill vi även att Granskningsnämnden – vars uppdrag består i att granska saklighet och objektivitetskriterierna hos public service – bör stärkas och göras mer oberoende för att säkerställa att public service lever upp till sitt uppdrag om objektivitet och saklighet. Detta med utgångspunkten att vi anser att public service inte ska användas för att sprida partipolitisk propaganda.

Att i ljuset av ovanstående göra jämförelser mellan vår politik och den utveckling som sker i Polen och Ungern är således inget annat än bisarrt.

Klädsamt att tala sanning

Vi är alltid öppna för ärlig kritik och saklig diskussion, men det vore klädsamt om Wästberg åtminstone en gång kunde försöka hålla sig till sanningen. Det är trots allt inte första gången han kommer med felaktiga påståenden om vår politik och ideologi.

Läs tidigare inlägg i debatten

”Sverige ligger formellt öppet för antidemokratiska riksdagsbeslut”

Det finns få omedelbara hot mot den svenska demokratin, men Sverige ligger öppet om vi skulle få en högerpopulistisk majoritet. Det skriver Olle Wästberg, tidigare riksdagsledamot (L) och ordförande i statliga Demokratiutredningen.

Nämnda personer

Olle Wästberg

Tidigare generaldirektör Svenska institutet, utredare i 2014 års demokratiutredning, riksdagsledamot (L)
Studier i ekonomisk historia (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00