Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

"Viktigare än någonsin att EU visar gemensam front mot Ryssland"

DEBATT. En ändrad adress och en flyttad staty ska ha varit skäl till att den ryska regimen skulle avrätta två politiker i Tjeckien. Det markerar ett paradigmskifte. EU måste upprätthålla sanktionerna, skriver riksdagsledamoten Maria Nilsson (L).

Moskva, Ryssland 29 februari 2020. Demonstranter samlas för att minnas oppositionsledaren Boris Nemtsovs död. Nemtsov, som var kritisk mot Vladimir Putin, blev skjuten 27 februari 2015.
Moskva, Ryssland 29 februari 2020. Demonstranter samlas för att minnas oppositionsledaren Boris Nemtsovs död. Nemtsov, som var kritisk mot Vladimir Putin, blev skjuten 27 februari 2015.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Maria Nilsson (L)
Riksdagsledamot


Den tjeckiska säkerhetstjänsten avvärjer en mordkomplott som skulle utföras av en influgen rysk säkerhetsagent. Mördarens mål var två tjeckiska lokalpolitiker som kritiserat Ryssland.

Det låter som ett avsnitt av tv-serien Homeland men är europeisk realpolitik år 2020.

Ändrad adress och flyttad staty

Ett av de tilltänkta offren, Prags borgmästare Zdenek Hrib, var i höstas med och bildade ”de fria städernas pakt” mot populism och nationalism tillsammans med sina borgmästarkollegor i Warsawa, Budapest och Bratislav. Det andra tilltänkta offret var lokalpolitikern Ondrej Kolar.

Båda lokalpolitikerna har varit med och fattat beslut om att ändra namnet på ett centralt lokaliserat torg till Boris Nemtsov torget. Vid torget ligger även den ryska ambassaden i Tjeckien vilket skulle innebära att ambassaden får adressen Boris Nemtsovs torg.

Det låter som ett avsnitt av tv-serien Homeland men är europeisk realpolitik år 2020.

Maria Nilsson (L)
Riksdagsledamot

Det andra exemplet på hur tjeckiska lokalpolitikerna retat upp den ryska regimen är beslutet att ta bort statyn över den sovjetiske marskalken Ivan Konev. Besluten är en stark markering mot den ryska regimen.

Boris Nemtsov, som sköts ned i centrala Moskva vintern år 2015, var en av Vladimir Putins mest framträdande kritiker. Generalen Konev ledde de sovjetiska styrkornas intåg i Prag under andra världskrigets slutskede. Under Pragvåren 1968 var dock Konev en av de ledande militärerna i förberedelserna av den ryska invasionen. En ändrad adress och en flyttad staty var alltså skäl till att den ryska regimen skulle avrätta två politiker i ett annat land.

Paradigmskifte

Enligt källor från den tjeckiska säkerhetstjänsten så hade den ryska agenten med sig gift för att använda mot de tjeckiska lokalpolitikerna. Även om den ryska underrättelse- och säkerhetstjänsten har en lång tradition av att använda gift mot motståndare i andra länder så skulle dessa uppgifter, om de är sanna, markera ett paradigmskifte.

Tidigare har attestanten varit riktade mot ryska eller tidigare ryska medborgare och avhoppare, till exempel Alexander Litvinenko som förgiftades år 2006 och Sergej Skripal år 2018. Nu agerar Ryssland på främmande nations territorium mot inhemska folkvalda politiker. Dessutom i en nation som både är medlem i EU och Nato.

Försvaga Sverige

När Säkerhetspolisen (Säpo) släppte sin årsrapport för några veckor sedan konstaterades att Ryssland är ett av de tre länder som fortsätter att bedriva mest aktiv underrättelseverksamhet i Sverige. Säpo konstaterar att Ryssland har avsikt och förmåga att försvaga Sveriges handlingskraft och har visat sig vara beredda att gå långt med underrättelseverksamheten för att nå politiska mål.

Hård ton

Ryska utrikesdepartementet (förkortat MID) och deras talespersoner är mycket snabba med att påtala alla former av oförrätter som de anser att utländska politiker och regeringsföreträdare riktar mot den ryska regimen. Tonen är alltid hård och sanningshalten går ofta att ifrågasätta.

Tjeckiska lokalpolitiker är inte de enda som drivit frågor om att ändra namn efter Boris Nemtsov. I Washington beslutade lokalpolitiker att ändra namnet på den gatan där den ryska ambassaden ligger till just Nemstov. Frågan om att ändra namn på gatan till Nemtsov har med säkerhet varit upp på åtminstone några lokala årsmöten med partier av olika färg i Sverige.

Upprätthåll sanktioner

Vi kommer sannolikt aldrig att få veta sanningen om de påstådda attentatsplanerna mot lokalpolitikerna i Tjeckien. Det ligger i den ryska regimens DNA att lägga ut dimridåer, mörklägga och förleda.

Varken mordet på Litvinenko eller mordförsöket på Skripal har klarats upp. Men bara faktumet att misstankar om att sådana planer förekommit leder till att skrämma politiker i Europa som driver opinion mot rysk ockupation av Krim och mot det ryska kriget i östra Ukraina. De som vågar adressera bristen på demokrati och mänskliga rättigheter inne i Ryssland ska alltså tystas.

Därför är det viktigare än någonsin att EU fortsätter visa en gemensam front gentemot Ryssland. Sanktionerna måste upprätthållas. Så länge Ryssland fortsatt ockuperar Krim, understödjer kriget i östra Ukraina och begår krigsbrott i Syrien finns inga skäl varför EU skulle lätta sanktionerna, snarare tvärtom.

Får inte tystna

Däremot behöver Sverige och EU i spåren av corona och ett oljepris som störtdyker ha beredskap för att Ryssland kan destabiliseras och de eventuella konsekvenser som det kan få. Svenska röster mot rysk aggression och brist på demokrati och mänskliga rättigheter får aldrig skrämmas till tystnad. Betydelsen av dessa har aldrig varit viktigare när så mycket står på spel.

Nämnda personer

Maria Nilsson

Statssekreterare hos utbildningsminister Mats Persson (L)
Magisterexamen i statsvetenskap (Lunds uni., 2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024