Om  
Tobias Billström

Vänsterpartiet KU-anmäler Billström för Israeluttalande

Utrikesminister Tobias Billström (M) har sagt att Israels respons mot Hamas är proportionerlig. Nu KU-anmäler Vänsterpartiet honom.

Tobias Billström tillsammans med nordiska utrikesministerkollegor i Oslo.
Tobias Billström tillsammans med nordiska utrikesministerkollegor i Oslo.Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Axel Hyttnäs Telin

Tobias Billström har vid flera tillfällen uttalat sig om Israels svar på Hamas attack mot landet, och bedömt landets militära aktivitet som proportionerlig.

Nu KU-anmäler Vänsterpartiet honom bland annat för hans uttalande i samband med Nordiska rådet session i Oslo, rapporterar TT.

I Oslo fick Billström en fråga från en norsk politiker, som undrade om ministern ansåg att den israeliska attacken som träffade flyktinglägret Jabalia var proportionerlig eller kunde utgöra krigsbrott.

– Israels respons är proportionerlig. Som regeringen har sagt har Israel en rätt att försvara sig militärt mot Hamas terroristattacker, och det var detta som avsågs med det här begreppet. Men som jag sade har vi också sagt att Israels legitima respons måste ske i enlighet med den internationella rätten, sa Billström.

Han sa också att bedömningen av proportionalitet måste ske från fall till fall.

V: ”Verkar ha missförstått”

Vänsterpartiet menar att Tobias Billström verkar ha missförstått vad begreppet proportionalitet innebär, då det också kan syfta på att anfall måste stå i proportion till det lidande som civila kan utsättas för. 

Läs också

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00