van der Poel skänker bort OS-guld till Gui Minhai

Dubbla OS-mästaren Nils van der Poel skänker bort sitt OS-guld till Gui Minhai.

Axel Hyttnäs Telin

Skridskoåkaren Nils van der Poel vann dubbla guld under OS i Peking tidigare i februari. Nu skänker han en av medaljerna till den svenska författaren och förläggaren Gui Minhai som suttit fängslad i Kina sedan 2018.

– Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim, säger van der Poel i ett pressmeddelande från människorättsorganisationen Amnesty.

– Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad. Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig.

Lämnade över till dottern

Van der Poel lämnade guldmedaljen till Gui Minhais dotter Angela Gui under torsdagen.

– Jag hade såklart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera soldaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar, säger Angela Gui i pressutskicket.

Detta har hänt

Gui Minhai kidnappades i sin semesterbostad i Thailand 2015 och fördes sedan till Kina. Både hans förlag och bokhandel publicerade och sålde regimkritiska böcker.

I oktober 2017 släpptes Gui Minhai, men fick inte lämna landet. Han var även tvungen att rapportera till polisen regelbundet.

Januari 2018 greps han igen. För precis två år sedan, den 25 februari 2020, dömdes han till tio års fängelse för spioneri.


Källa: Amnesty International Sweden


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00