Debatt

V: Skattsedeln hittar till glesbygden – men inte bredbandet

Det är oroväckande att pengarna som ska gå till bredbandsutbyggnad inte når de områden med störst behov. Det är hög tid för Sverige att ge alla som bor i vårt land samma förutsättningar, skriver Birger Lahti (V), landsbygdspolitisk talesperson.

Att hela landet ska leva glöms bort rätt snabbt när det gäller en fundamental service som bredband och mobiltäckning, skriver Birger Lahti (V). 
Att hela landet ska leva glöms bort rätt snabbt när det gäller en fundamental service som bredband och mobiltäckning, skriver Birger Lahti (V). Foto: Helena Landstedt/TT
Birger Lahti
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nyligen ställde jag en fråga till digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) med anledning av den oro som har lyfts angående de 1,6 miljarder kronor som ska användas till att gynna bredbandsutbyggnad i landet. I nuläget har till exempel inte ett enda projekt i Dalarna fått ta del av pengarna.

”Hela byar saknar mobiltäckning”

Att de pengar som skulle gå till utökad möjlighet till bredband i hela landet nu inte verkar nå de områden med störst behov är oroväckande. Anledningen till att Dalarna har haft problem i jämförelse med resten av Svealand är att anslutningarna helt enkelt blir för dyra, vilket inte är konstigt då Dalarnas byar ligger mer avlägset till än exempelvis platser i Mälardalen.

När marknaden har fått styra etableringen av mobilstationer har storstadsborna fått flera mobiloperatörer att välja mellan, medan hela byar saknar grundläggande mobiltäckning. Samtidigt händer det att den fasta kopparledningen tas bort innan väl fungerande mobiltäckning eller fiberinstallation har genomförts. Det gör att människor inte kan utföra tjänster som storstadsbor ser som självklara, till exempel bankärenden eller andra tjänster med myndigheter och så vidare. Detta kan i värsta fall leda till livshotande situationer då det inte går att ringa 112. Dålig uppkoppling är också ett stort hinder för att bedriva verksamheter i landsbygden.

Ska hela landet leva?

Att sloganen om att ”Hela landet ska leva”, glöms bort rätt snabbt när det gäller en fundamental service som bredband och mobiltäckning, det är en gåta för en landsbygdsbo som jag själv. Att vi en gång i Sverige drog telefonkablar till varje fast bostad till exakt samma kostnad för brukaren, det kunde man kalla för jämlikhet gällande viktig samhällsservice.

När marknaden har fått styra etableringen av mobilstationer har storstadsborna fått flera mobiloperatörer att välja mellan medan hela byar saknar grundläggande mobiltäckning.

Att regeringen avsätter resurser i budgeten till att bygga ut den viktiga digitala infrastrukturen är bra, men då får det inte leda till att de som står längst ut i periferin ännu en gång får vänta längst, och ofta med den högsta prislappen som de själva ska stå för. När samhället i område efter område går in för att du måste göra dina ärenden den digitala vägen, då måste alla medborgare få samma förutsättningar. Så ser det tyvärr inte ut i dag.

Skattsedeln hittar alltid fram

Hur skulle utbyggnaden av bredband och mobiltelefoni se ut ifall enkom marknaden och vinstjakten fått styra utbyggnaden i glesbygden där avstånden är långa och befolkningen glest utspridd? Jag är rätt säker på att alla vet svaret.

Det är hög tid för Sverige att ge alla som bor i vårt land samma förutsättningar att använda sig av den tekniken som samhället förväntar sig ska användas. För skattsedeln, den hittar i alla fall till de mest glesbefolkade utkanterna på landsbygden. Med skillnaden att befolkningen oftast debiteras mer än i storstäderna.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00