Utredare sparkad: “Jag har blivit huggen i ryggen”

UTREDNING. Johan Holmsäter, nationell samordnare och särskild utredare för ökad fysisk aktivitet har hastigt blivit uppsagd av socialdepartementet, utan att få sakliga skäl för uppsägningen.

– Detta är skandalöst hanterat från socialdepartementet, säger han till Altinget.

Som Altinget tidigare rapporterat blev Friskis och svettisgrundaren Johan Holmsäter i våras utsedd till nationell samordnare för ökad fysisk aktivitet och särskild utredare för utredningen om främjande av ökad fysisk aktivitet.

Han har nu hastigt blivit uppsagd från sin tjänst.

Varför då?

– Jag vet faktiskt inte varför. Jag har blivit uppsagd på osaklig grund, säger Johan Holmsäter till Altinget.

Enligt Holmsäter har arbetet som nationell samordnare fungerat väl och han har redan hunnit en bra bit in i utredningsarbetet.

Statssekreteraren ringde

Förra veckan blev han uppringd av Maja Fjaestad (S), statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S).

– Det var ett snabbt samtal på cirka två minuter. Hon sa att hon på statsrådet Hallengrens uppdrag ville informera om att mitt uppdrag som nationell samordnare hävs, säger Holmsäter.

– Jag blev både förvånad, men också chockerad över att en människa som jag aldrig träffat ringer upp mig och meddelar att mitt uppdrag är upphävt. Jag har själv aldrig behandlat en människa på det respektlösa sättet, säger han.

“Inte följt budget”

När Holmsäter bad att få skälen till att han blir sparkad fick han bland annat svaret att han “inte följt budget”.

Enligt Holmsäter sa Fjaestad även “Du är en sådan här folkrörelseperson som man inte riktigt vet var man har”.

– Det blev en hemskt konstig mening, säger han.

Överens

Enligt Holmsäter har han och en kommunikatör inom ramen för utredningen byggt upp en hemsida som ska fungera som en plattform för utredningen. Arbetet med fotografer, formgivning och tekniska funktioner har kostat 116 000 kronor plus moms.

– De har anställt en entreprenör. Och jag har läst direktivet till punkt och pricka, och formulerat en organisation och ett tillvägagångssätt som ska vara effektiva, säger han.

Enligt Holmsäter var man överens om att det behövdes en professionell plattform för att kommunicera utredningens arbete ifrån.

Skulle ange "familjeskäl"

Johan Holmsäter har jobbat i en arbetsgrupp om fyra personer, men menar att övrig kontakt med departementet har varit mycket begränsad.

– Jag har endast träffat Lena Hallengren under en halvtimme tillsammans med andra under sociala former, för en och en halv månad sedan. Hon önskade mig lycka till och sa att hon ville ha en regelbunden kontakt. Den har inte funnits sedan dess, säger han.

I samband med att han blev uppsagd fördes samtal med flera personer från departementet.

– Det föreslogs att jag skulle säga att jag avgick på grund av familjeskäl eller hälsoskäl, säger Holmsäter.

Försökt kontakta Hallengren

Han har försökt kontakta Lena Hallengren för att få ett sakligt skäl till uppsägningen.

– Detta är så skandalöst hanterat från socialdepartementet, som jag knappt har fått prata med. Jag har blivit huggen i ryggen.

– Jag är inte glad över den här situationen. Jag har nu på morgonen givit Lena Hallengren en chans att göra en snygg sorti ut ur det här, där jag är vinnare, hon är vinnare och samhället är vinnare.

Vill inte kommentera

Även Altinget har försökt att kontakta socialminister Lena Hallengren och statssekreterare Maja Fjaestad för att få en kommentar.

Ministerns pressekreterare hänvisar till departementets tidigare kommentar till DN:

“Det stämmer att Johan Holmsäter lämnar uppdraget som nationell samordnare för främjande av fysisk aktivitet. Det har under den senaste tiden framkommit att vi har olika uppfattningar om hur uppdraget ska utföras. Vi tackar Johan Holmsäter för hans starka engagemang och hans arbete som nationell samordnare, men de olika uppfattningarna har tyvärr lett till att vi väljer att avsluta uppdraget. Förordnandet avslutas den 19 oktober. Regeringen planerar att fullfölja det arbete som påbörjats för att främja ökad fysisk aktivitet och kommer återkomma om hur arbetet ska fortlöpa.”

Beslutskedja: Främjande av ökad fysisk aktivitet

20/4
2020
23/4
2020
23/4
2020
28/4
2020
30/4
2020
20/10
2020
12/11
2020
24/11
2020
1/3
2023

Forrige artikel Överblick: Ljusning på arbetsmarknaden – fortsatt mörkt om las Överblick: Ljusning på arbetsmarknaden – fortsatt mörkt om las Næste artikel Isabella Lövin: En enorm tragedi med torsken Isabella Lövin: En enorm tragedi med torsken
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.