Utredaren om fetma: Svenskarna är "inbillningsfriska"

INTERVJU. Regeringen tar hjälp av Friskis och svettis grundare Johan Holmsäter för att få Sverige i rörelse. Enligt Holmsäter måste "livsstilsanalfabetismen" förändras och individen ta ett större ansvar för sin hälsa.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Marie Lundahl

Johan Holmsäter är regeringens nationella samordnare och särkilda utredare för att främja fysisk aktivitet och hejda fetmautvecklingen i Sverige.

Hälsoprofil

– I dagsläget är det en oerhört liten del av befolkningen som är fysiskt aktiva, säger han till Altinget, och menar att alla utomhusmotionärer i storstadsområdena inte är representativa för befolkningen.

Han har en lång karriär inom hälso- och idrottssverige. Bland annat har han grundat Friskis och svettis, varit aktiv inom idrottsrörelsen och arbetat med företagshälsovård.

– Detta handlar inte om att få alla att börja springa, utan snarare att folk får ett annorlunda fysiskt förhållningssätt i vår tillvaro, säger Holmsäter.

Agenda 2030

Fakta
Metabolt syndrom

Metabolt syndrom är inte en sjukdom utan ett samlingsnamn för rubbningar i kroppens omsättning av näringsämnen (metabolismen) som ökar risken för sjukdom.

Metabola syndromet innebär bukfetma, samt minst två av följande:
  • Bukfetma, plus minst två av följande:
  • Förhöjd mängd triglycerider (fett) i blodet
  • Låg andel HDL-kolesterol i blodet
  • Högt blodtryck
  • Nedsatt glukostolerans eller diabetes typ 2
Källa: Netdoktor, Wikipedia

Han hoppas på att bidra till en mer existentiell syn på hälsa och välbefinnande och att få in fysisk aktivitet i människors vardag.

– Det andra är att komplettera de allt större sjuksystemen som kostar mer och mer som sköljer ner oss med ett eländesperspektiv. Istället bör vi föröka satsa på ett frisk- och hälsosystem som går hand i hand med Agenda 2030:s mål om ett hållbart klimat, miljö och hälsa, säger han.

Kostar samhället

Det är inte bara missriktad hänsyn, det är kvalificerad barnmisshandel.

Johan Holmsäter
Nationell samordnare och särskild utredare.

Livsstilen är avgörande och enligt Holmsäter har moderniteter som underlättat människors liv samtidigt skapat en stillasittande vardag och lett till omfattande fysisk ohälsa.

– Vi behöver göra ganska stora infrastrukturella förändringar i vårt samhälle. Många människor lider av omedveten okunnighet, livsstilsanalfabetism, vilket är värre än corona på lång sikt, säger han.

– Det leder till fetma, depressioner och belastningsbesvär vilket leder till ökade kostnader för samhället.

"Kvalificerad barnmisshandel”

Utredningen ska speciellt se över förutsättningarna för barn och unga, resurssvaga, äldre och funktionsnedsatta.

Vilket tror du blir den största utmaningen med utredningen?

– Det är att redan från barnsben vända trenden med stillasittande, när människor slår rot i tillvaron, säger han.

Enligt Holmsäter är påverkan av föräldrar och ledarskap på en arbetsplats direkt avgörande för människors hälsa.

Han är kritisk till ovanan att allt fler föräldrar skjutsar sina barn korta sträckor, som exempelvis till skolan eller träning, dit de egentligen kan gå själva.

– Det är inte bara missriktad hänsyn, det är kvalificerad barnmisshandel, säger han.

Lusten viktig

Han tror på lustfyllda metoder fria från pekpinnar för att få Sverige i rörelse. Och att människor ska lägga goda vanor till de redan dåliga.

Som Altinget tidigare rapporterat är idrottsrörelsens höga krav på prestation ett problem som stöter bort många barn- och unga som egentligen vill och skulle behöva röra mer på sig.

– Ställs barn inför höga krav från tränare, föräldrar och skolan så blir det för mycket. Vi ser att många barn slutar med all form av konkurrensverkande idrottsutövning redan i tonåren. Endast 14 procent av alla våra 14-åriga flickor rör sig över huvud taget, säger han.

Livsstil och digitalisering

Han pekar på att vardagen är övermäktig för många föräldrar, speciellt de som är ensamstående, lågavlönade och har flera barn.

– När man skickar hem ungar från skolan sitter de med sina digitala apparater framför sig framtill att föräldrarna trötta kommer hem från jobbet. Många orkar inte laga ordentlig mat utan lever på halvfabrikat.

Individens ansvar

Holmsäter slår fast att begreppet livsstil omfattar mycket, inte minst meningsfullhet.

– Man måste se hela sammanhanget i tillvaron, och göra det begripligt. Man måste fråga sig, vad är min roll och tar jag ansvar för det här?

I grund och botten är individen själv ansvarig sin hälsa, enligt Johan Holmsäter.

– Det är viktigt att se hur enormt många rättigheter individen fått under nittonhundratalet från rösträtt till jämlikhet. Med rättigheterna följer förmåner, som exempelvis att resa utomlands. Vi måste balansera detta med våra rättigheter med klara och tydliga skyldigheter. Det gäller även vår hälsa.

Särbehandla socker

Johan Holmsäter jämför hur sockret intagit livsmedelsindustrin med tobaks- och alkoholindustrin som bygger på att människor blir beroende av ett ämne.

– Socker borde egentligen skiljas av på samma sätt som alkohol. Men det vore ett för drastiskt tillvägagångssätt.

Så kallat metabolt syndrom, ett multirisktillstånd kombinerat med fetma, är något som enligt Holmsäter många i Sverige har.

– Jag brukar säga att 70 till 80 procent av svenska befolkningen är “inbillningsfriska”. De är varken riktigt sjuka eller riktigt friska, men tillräckligt friska för att kunna ta sig till jobbet, men orkar inte mycket mer. Jag tycker att det är tragiskt att en tillvaro ska vara på det sättet.

Läs också
 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00