Underskatta inte betydelsen av ett ukrainskt EU-medlemskap
Den utmattade ukrainske premiärministerns blick blir glasklar när ämnet avhandlas: Ett ukrainskt EU-medlemskap är en del av segern. Det skriver Katarina Areskoug Mascarenhas.
Katarina Areskoug Mascarenhas
Grundare, ImpactEuropeJag vaknar förvirrat av ett ilsket tjutande 03.00 på natten. Vad är det som händer? Jag befinner mig på ett litet hotell i Warszawa en varm julinatt och har bara sovit någon timme. Vi anlände sent kvällen före och ska snart åka vidare.
Men inte än – alltså kan det inte vara någon väckarklocka.
Det handlar inte heller om ett brandalarm för tjutandet kommer från min egen telefon. Plötsligt säger en röst:
”Your overconfidence is your biggest enemy. Take shelter!”.
Då förstår jag. Det är bombappen som jag lydigt installerade några timmar tidigare inför vårt Kiev-besök och som nu varnar – även om jag inte hunnit dit ännu. Det slår mig att det här är på riktigt. Jag sitter inte längre tryggt med morgontidningen i min läsfåtölj och läser om vår oroliga omvärld.
Jag är på väg in i krigets Ukraina.
Fyra intensiva dagar
Jag och Cecilia Malmström utgör den svenska delen av en nordisk-baltisk expertgrupp, lanserad av det svenska NB8-ordförandeskapet, som ska stödja ukrainska representanter under förhandlingarna om EU-medlemskap.
Det blir fyra intensiva dagar. Det starkaste intrycket är hur EU-medlemskapet ses som en livlina till en ljusare framtid. Vi möter inget av den tvekan, som fanns i den svenska processen, utan medlemskapet backas upp av alla vi möter i Kiev – även NGOs och oppositionspolitiker.
Jag förstår varför. Drömmen om fred och säkerhet – så att de 100 000 flaggor på Maidan, som hedrar de stupade i kriget, inte ska bli fler. Foton på unga män vars liv försvunnit, innan de ens hunnit börja, är ofattbart sorgligt att betrakta.
Men det handlar också om ekonomisk trygghet. När Sovjetunionen föll var BNP per capita i Ukraina och Polen ungefär desamma. Sedan dess har Polens välstånd tredubblats – till stor del beroende på EU-integrationen och de ekonomiska och politiska reformer som detta tvingande fram.
Respekt för demokratiska och rättsstatens principer, ett oberoende rättsväsende och kampen mot korruption diskuterar vi i alla möten.
I vårt möte med en utmattad ukrainsk premiärminister, som följer utvecklingen vid fronten dag och natt, blir blicken plötsligt glasklar och intensiv när han understryker att EU-medlemskapet är en del av den ukrainska segern.
Utmaningarna på EU-vägen är förstås många – inte minst eftersom landet befinner sig i krig. Respekt för demokratiska och rättsstatens principer, ett oberoende rättsväsende och kampen mot korruption diskuterar vi i alla möten. Insikten om problemen finns där, men det är en enorm utmaning att ändra gamla strukturer och attityder. Dessa problem spiller över på affärsklimatet, som med svaga institutioner, stor statlig sektor och oligarkernas inflytande inte lyckas locka tillräckligt med investeringar. Därutöver ska landet anta all EU-lagstiftning – även om man kommit en bit på vägen genom Associeringsavtalet/Frihandelsavtalet som trädde ikraft 2017.
Men det handlar inte bara om Ukraina utan lika mycket om EU:s 27 medlemsländer, som unisont måste säga ja till ett ukrainskt medlemskap – även Ungern. Här finns en stor utvidgningströtthet och dessutom starka framgångar för EU-skeptiska partier långt ut på högerkanten i länder som Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Italien.
Stor tillgång för EU
Därför är det så viktigt att påminna om att ett reformerat Ukraina är en stor tillgång för EU.
För det första. EU:s inre marknad skulle utökas och erbjuda utökade skalfördelar för europeiska företag – helt vitalt för att vi ska kunna konkurrera med USA och Kina.
För det andra. Ukraina har en välutbildad befolkning med 25 000 IT-specialister som tar högre examen varje år. Landet har blivit specialist inom cybersäkerhet med en egen IT-armé efter hundratusentals ryska cyberattacker på ukrainsk energiinfrastruktur.
För det tredje. Ukraina är ett resursstarkt land, som ska ses som en tillgång, inte ett hot mot existerande europeiska företag – särskilt med dagens oroliga omvärld. Ukraina har två procent av världens uraniumtillgångar och är oändligt rikt på sällsynta jordartsmetaller, särskilt litium. Ukraina är dessutom en av världens största livsmedelsproducenter. Utmaningen för bland annat polska och franska bönder ska förstås inte underskattas, men man måste samtidigt försöka lyfta blicken och se att detta också bidrar till EU:s självförsörjningskapacitet, resiliens och lägre livsmedelspriser för konsumenter.
För det fjärde. Ju fler länder som ingår i ett samarbete som EU, som bygger välstånd för alla parter, desto större chans att vi kan bevara och utvidga freden på vår kontinent. Och i vår nordliga hörna är Ukrainas medlemskap av avgörande säkerhetspolitisk betydelse.
I juni inledde Ukraina förhandlingarna om EU-medlemskap. Det kommer att bli en lång och vindlande resa, men betydelsen av slutmålet kan inte överskattas – för Ukraina, Sverige och övriga EU-medlemmar.