Underhållsskulden betas inte av – trots uttalad prioritet för Tidöpartier

Budgeten för vidmakthållande förstärks, men kommer knappt bidra till att bromsa den utpekade underhållsskulden. L:s talesperson pekar på vikten att hålla i plånboken, samtidigt som M:s talesperson menar att viljeinriktningen är tydlig.

Ser budskapet som en viktig politisk signal. <br>
Ser budskapet som en viktig politisk signal.
Foto: Axel Adolfsson / Press
Jacob Hederos

Moderaternas Maria Stockhaus lyfter tillskottet till vidmakthållande, och framför allt vägunderhåll, som den främsta segern i budgetförhandlingen.

− Satsningen på vägunderhåll är jätteviktig. Det har ju synts väldigt tydligt i tidigare budgetar att MP varit med och påverkat, det vill säga att ”man inte ska köra bil – och därför kan vi strunta i våra vägar”. Men denna satsning tycker jag är väldigt viktig, för det påverkar godsflöden och det påverkar människors möjligheter att ta sig till jobbet, säger Stockhaus till Altinget.

Hon fortsätter:

− Det har ju varit väldigt mycket kritik från alla håll och kanter. Inte minst från Trafikverket själva har ju varit tydliga med att pengarna inte räcker till.

Men samtidigt sker det endast ett tillskott i praktiken på cirka 250 miljoner kronor, till en budgetpost på över 30 miljarder kronor. De nya samarbetspartierna ville alla öka anslagen i förra årets budget med mellan 350 och närmre 700 miljoner kronor.

Tillskottet lär samtidigt ätas upp av inflationen. Hur har ni tänkt här?

Det viktiga är att vi har prioriterat den här frågan,