Ullenhag går till Tel Aviv – Sabuni vandrar i öknen

ANALYS. Vad är det finaste en folkpartigrabb kan bli? Tja, troligen inte partiledare för Liberalerna i alla fall.

Det ligger lite i sakens natur för en liberal med partibok att finna uppdraget som L-ordförande aningen för provinsiellt. Så när det igår blev offentligt att Erik Ullenhag har utnämnts till ambassadör i Israel kunde man konstatera att han ­– inte Nyamko Sabuni – knipit alla liberalers drömgig.

Det jobb Ullenhag konkurrerade med Sabuni om för inte så länge sedan framstår däremot som allt annat än en dröm just nu. I veckan avslöjade Annie Reuterskiöld i Svd att PA-konsulter från byrån Nordic PA lyckats peta in näringslivsönskemål i Sabunis talepunkter och att hennes viktiga tal skrivits av tidigare L-ledaren Lars Leijonborg. Det senare är väl pikant och så, men det förra har potential att bli en vass sten i skon för Sabuni under lång tid framöver.

Läckor överallt

Avslöjandet om konsulter och före detta partiledare som är inne och petar i Liberalernas politik är illa nog. Att det är sårigt i partiet sedan ommöbleringen i partitoppen är väl ingen nyhet, men avslöjandet ger en bild av att det är lätt att påverka Liberalernas politik, vilket skadar intrycket av såväl Nyamko Sabunis ledarskap som hennes omdöme.

Det faktum att de här sakerna alls läcker ut är förstås också något för L-ledaren att grubbla över. Vem läckte? Att personer i partiet bidrar med interiörer är ju uppenbart, men därutöver? Hur vandrade den här informationen? Via vilka fler partier? Byrån i fråga har ett kontaktnät som sträcker sig in i stort sett alla partier. 

Sämsta någonsin

De misstänktas skara är rätt omfattande. Snart sagt varje parti i riksdagen ser förstås fördelar i ett scenario där riksdagskakan delas på färre hungriga munnar. Det är alltid minstingens lott att bli bortknuffad och just nu är Liberalerna minstingen. Matchvikten stannar på blott 2,7 procents väljarstöd, enligt färska siffror i Aftonbladet i dag. Det är partiets lägsta resultat någonsin i Demoskops 30 år långa mätning. Det blir en deppig helg för Sveriges liberaler, trots Europadagen på lördag och allt. 

Vad som helst är mer attraktivt än den ökenvandring i opinionsmässig motvind och semiopposition som Liberalerna har framför sig just nu.

Sabuni hade nog inte heller tackat nej till en flytt till Tel Aviv om den erbjöds henne i dag. 

Forrige artikel Den borgerliga socialdemokratin har vind i seglen Den borgerliga socialdemokratin har vind i seglen Næste artikel Vem testar olycksfåglarna i priogrupp fyra? Vem testar olycksfåglarna i priogrupp fyra?
 • Rapportera

  Sverker Liden · Jägmästare

  Är det bättre att staten betalar ut miljarder utan upphandling till lobbyorganisationer som har rätt åsikt?

  Naturvårdsverket och SIDA betalar ut hundratals miljoner varje år till Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Jägareförbundet utan upphandling. Ett av villkoren är att myndigheterna tycker att de har rätt åsikter.
  Organisationerna hävdar att de är ideella och opolitiska och uppträder som experter i utredningar, remissorgan och organisationer med allmänna uppdrag. Nyligen uppdagades arr Naturskyddsföreningen är direkt inblandad i Skogsstyrelsens myndighetsutövning medan de medborgare som drabbas av den s k myndighetsutövningen inte har rätt att överklaga de beslut som fattas.
  Generaldirektör för SIDA är Socialdemokraternas tidigare partisekreterare vilket förmodligen ses som en garanti för att de statsfinansierade ideella organisationerna verkligen har rätt åsikter.
  Det är inte bara privata lobbyorganisationer som bearbetar politiker som borde registreras utan även myndigheter som delar ut skattebetalarnas pengar till lobbyorganisationer med rätt åsikt. Där bör även beloppen som delas ut registreras. När regeringen gör remissammanställningar bör även anges om och hur mycket pengar remissorganisationen tar emot av staten. Men då blir kanske rötan för uppenbar?