Analys av 
Sanna Rayman

Ullenhag går till Tel Aviv – Sabuni vandrar i öknen

ANALYS. Vad är det finaste en folkpartigrabb kan bli? Tja, troligen inte partiledare för Liberalerna i alla fall.

Sabuni vann, Ullenhag försvann – till en behagligare tillvaro. 
Sabuni vann, Ullenhag försvann – till en behagligare tillvaro. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

Det ligger lite i sakens natur för en liberal med partibok att finna uppdraget som L-ordförande aningen för provinsiellt. Så när det igår blev offentligt att Erik Ullenhag har utnämnts till ambassadör i Israel kunde man konstatera att han ­– inte Nyamko Sabuni – knipit alla liberalers drömgig.

Det jobb Ullenhag konkurrerade med Sabuni om för inte så länge sedan framstår däremot som allt annat än en dröm just nu. I veckan avslöjade Annie Reuterskiöld i Svd att PA-konsulter från byrån Nordic PA lyckats peta in näringslivsönskemål i Sabunis talepunkter och att hennes viktiga tal skrivits av tidigare L-ledaren Lars Leijonborg. Det senare är väl pikant och så, men det förra har potential att bli en vass sten i skon för Sabuni under lång tid framöver.

Läckor överallt

Avslöjandet om konsulter och före detta partiledare som är inne och petar i Liberalernas politik är illa nog. Att det är sårigt i partiet sedan ommöbleringen i partitoppen är väl ingen nyhet, men avslöjandet ger en bild av att det är lätt att påverka Liberalernas politik, vilket skadar intrycket av såväl Nyamko Sabunis ledarskap som hennes omdöme.

Det faktum att de här sakerna alls läcker ut är förstås också något för L-ledaren att grubbla över. Vem läckte? Att personer i partiet bidrar med interiörer är ju uppenbart, men därutöver? Hur vandrade den här informationen? Via vilka fler partier? Byrån i fråga har ett kontaktnät som sträcker sig in i stort sett alla partier. 

Sämsta någonsin

Det blir en deppig helg för Sveriges liberaler, trots Europadagen på lördag och allt.

De misstänktas skara är rätt omfattande. Snart sagt varje parti i riksdagen ser förstås fördelar i ett scenario där riksdagskakan delas på färre hungriga munnar. Det är alltid minstingens lott att bli bortknuffad och just nu är Liberalerna minstingen. Matchvikten stannar på blott 2,7 procents väljarstöd, enligt färska siffror i Aftonbladet i dag. Det är partiets lägsta resultat någonsin i Demoskops 30 år långa mätning. Det blir en deppig helg för Sveriges liberaler, trots Europadagen på lördag och allt. 

Vad som helst är mer attraktivt än den ökenvandring i opinionsmässig motvind och semiopposition som Liberalerna har framför sig just nu.

Sabuni hade nog inte heller tackat nej till en flytt till Tel Aviv om den erbjöds henne i dag. 

Nämnda personer

Erik Ullenhag

Sveriges ambassadör i Tel Aviv,
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00