Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto

Den iranska föreningen Yari har förlorat sitt 90-konto då man inte gett banken uppgifter om ekonomiska utlandstransaktioner. Enligt Svensk insamlingskontroll har föreningen fått flera chanser. Men enligt föreningen själv har de endast fått information om bankens redan fattade beslut utan att kunna påverka saken.

Föreningen samlar in pengar till iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet.
Föreningen samlar in pengar till iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet. Foto: Enric Marti/TT
Marie Lundahl

Föreningen Yari har samlat in pengar sedan 2005 men har nu fått indraget 90-konto av Svensk insamlingskontroll.

Föreningens verksamhet går ut på att samla in pengar för att stödja iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet. Pengarna samlas in i Sverige och skickas till Iran.

Anledningen är att föreningen blivit av med sitt 90-konto är att de inte följt bankens regelverk ”för att uppnå kundkännedom”.

– Bankerna är skyldiga att ställa kundkännedomsfrågor för att kunna hantera de risker som transaktioner innebär, i det här fallet till ett annat land. Får banken inte svar på detta får föreningen inte vara kvar som bankkund, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, till Altinget.

– I våra föreskrifter ingår det att föreningar ska följa bankernas regler. Gör man inte det förlorar man sitt 90-konto.

Föreningen Yari har bytt adress och enligt Hörnblad är det viktigt att föreningar har goda rutiner när banken hör av sig.

– Och kunna ge den detaljerade information som banken kräver, säger hon.