Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto

Den iranska föreningen Yari har förlorat sitt 90-konto då man inte gett banken uppgifter om ekonomiska utlandstransaktioner. Enligt Svensk insamlingskontroll har föreningen fått flera chanser. Men enligt föreningen själv har de endast fått information om bankens redan fattade beslut utan att kunna påverka saken.

Föreningen samlar in pengar till iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet.
Föreningen samlar in pengar till iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet.Foto: Enric Marti/TT
Marie Lundahl

Föreningen Yari har samlat in pengar sedan 2005 men har nu fått indraget 90-konto av Svensk insamlingskontroll.

Föreningens verksamhet går ut på att samla in pengar för att stödja iranska barns skolgång genom enskilda bidrag, så kallade direkta kontanta överföringar med villkor, stipendier och fadderverksamhet. Pengarna samlas in i Sverige och skickas till Iran.

Anledningen är att föreningen blivit av med sitt 90-konto är att de inte följt bankens regelverk ”för att uppnå kundkännedom”.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00