Tre stora partievenemang i coronafara

CORONA. M, KD och L ska alla ha större partisammankomster i mars. Än så länge finns inga planer på stoppa evenemangen. Men det kan ändras. Folkhälsomyndigheten väntas i dag lämna ett besked om att begränsa folkmassor.

I dag väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om i fall myndigheten ska rekommendera regeringen att större sammankomster ska begränsas. Myndighetens generaldirektör sa på tisdagskvällen att mötesrestriktioner bör införas så snart som möjligt.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, både de legala möjligheterna och särskilda förutsättningarna som finns i olika delar av landet för att hitta en lösning och ambitionen är att regeringen tar beslut om det så fort som möjligt, förhoppningsvis i morgon (läs onsdag reds.anm.), möjligtvis någon dag senare, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna i går kväll.

Regeringen har sagt att den kommer att följa myndighetens rekommendationer.

Partier i trubbel

Om beskedet i dag blir att större sammankomster ska begränsas är tre stora partievenemang i fara. Både Moderaterna och Kristdemokraterna ska ha möten med sina kommun- och regionpolitiker den 20-21 mars. På tisdagen ställde samma partier in en planerad träff med Ulf Kristersson och Ebba Busch i Uppsala. Men än så länge är M:s plan att genomföra Sverigemötet i Örebro. Och KD planerar att genomföra sina kommun- och regionpolitiska dagar på fartyget Cinderella.

– I nuläget är det planerat att mötet kommer genomföras. Vi följer utvecklingen i händelse att det kommer nya rekommendationer alternativt förbud kring större folksamlingar, för att kunna agera, säger Andreas Hamrin, presschef Moderaterna till Altinget.

Kristdemokraterna ger ett liknande svar.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut. Under dagen i dag så väntas ju regeringen och Folkhälsomyndigheten kommunicera nya riktlinjer och vi avvaktar med alla former av beslut tills vi vet vad myndigheterna och regeringen säger, säger Per Gudmundsson, presschef Kristdemokraterna till Altinget.

Har ni en plan B om mötet skulle bli inställt med kort varsel?

– Vi vet ju inte hur coronainfluensan kommer att fortlöpa och utvecklas. Vi kan inte ha några uppfattningar om plan B utan att se hur situationen utvecklas. Så din fråga är lite prematur är jag rädd. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut, säger Gudmundsson.

En vecka senare är det dags för Liberalerna att hålla riksmöte i Västerås. Partiets presstjänst säger till Altinget att partiet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Riksdagen kör på

I Danmark har Folketinget fattat beslut om att säga nej till besöksgrupper fram till och med den 3 april. Men i riksdagen pågår besöken som vanligt.

– För närvarande är det inga restriktioner alls. Sen följer vi utvecklingen, säger Carina Larsson, pressekreterare Riksdagsförvaltningen, till Altinget.

Om ett beslut skulle bli aktuellt fattas det av riksdagsdirektören. Men han har “inga ytterligare besked att ge om detta för närvarande”, meddelar Riksdagsförvaltningens presstjänst.

Forrige artikel Överblick: Partiledarmöten om corona och mötesstopp kan vänta Överblick: Partiledarmöten om corona och mötesstopp kan vänta Næste artikel Hon är ny vd för SJ Hon är ny vd för SJ
Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

SD-ledamöter: Regeringen utarmar det kommunala självstyret

DEBATT. Det är hög tid att öka folkets makt genom folkinitiativ, i stället för att utarma det kommunala självstyret som regeringen envisas med. Ju mer tondöv politiken är, desto viktigare blir folkinitiativ. Det skriver Staffan Eklöf och Fredrik Lindahl (SD).