Tre stora partievenemang i coronafara

CORONA. M, KD och L ska alla ha större partisammankomster i mars. Än så länge finns inga planer på stoppa evenemangen. Men det kan ändras. Folkhälsomyndigheten väntas i dag lämna ett besked om att begränsa folkmassor.

Den 20-21 mars är tanken att Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska dagar ska gå av stapeln på Cinderella.
Den 20-21 mars är tanken att Kristdemokraternas kommun- och regionpolitiska dagar ska gå av stapeln på Cinderella.Foto: Viking line
Johan Manell

I dag väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om i fall myndigheten ska rekommendera regeringen att större sammankomster ska begränsas. Myndighetens generaldirektör sa på tisdagskvällen att mötesrestriktioner bör införas så snart som möjligt.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, både de legala möjligheterna och särskilda förutsättningarna som finns i olika delar av landet för att hitta en lösning och ambitionen är att regeringen tar beslut om det så fort som möjligt, förhoppningsvis i morgon (läs onsdag reds.anm.), möjligtvis någon dag senare, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna i går kväll.

Regeringen har sagt att den kommer att följa myndighetens rekommendationer.

Partier i trubbel

Om beskedet i dag blir att större sammankomster ska begränsas är tre stora partievenemang i fara. Både Moderaterna och Kristdemokraterna ska ha möten med sina kommun- och regionpolitiker den 20-21 mars. På tisdagen ställde samma partier in en planerad träff med Ulf Kristersson och Ebba Busch i Uppsala. Men än så länge är M:s plan att genomföra Sverigemötet i Örebro. Och KD planerar att genomföra sina kommun- och regionpolitiska dagar på fartyget Cinderella.

– I nuläget är det planerat att mötet kommer genomföras. Vi följer utvecklingen i händelse att det kommer nya rekommendationer alternativt förbud kring större folksamlingar, för att kunna agera, säger Andreas Hamrin, presschef Moderaterna till Altinget.

Kristdemokraterna ger ett liknande svar.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut. Under dagen i dag så väntas ju regeringen och Folkhälsomyndigheten kommunicera nya riktlinjer och vi avvaktar med alla former av beslut tills vi vet vad myndigheterna och regeringen säger, säger Per Gudmundsson, presschef Kristdemokraterna till Altinget.

Har ni en plan B om mötet skulle bli inställt med kort varsel?

– Vi vet ju inte hur coronainfluensan kommer att fortlöpa och utvecklas. Vi kan inte ha några uppfattningar om plan B utan att se hur situationen utvecklas. Så din fråga är lite prematur är jag rädd. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut, säger Gudmundsson.

En vecka senare är det dags för Liberalerna att hålla riksmöte i Västerås. Partiets presstjänst säger till Altinget att partiet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Riksdagen kör på

I Danmark har Folketinget fattat beslut om att säga nej till besöksgrupper fram till och med den 3 april. Men i riksdagen pågår besöken som vanligt.

– För närvarande är det inga restriktioner alls. Sen följer vi utvecklingen, säger Carina Larsson, pressekreterare Riksdagsförvaltningen, till Altinget.

Om ett beslut skulle bli aktuellt fattas det av riksdagsdirektören. Men han har “inga ytterligare besked att ge om detta för närvarande”, meddelar Riksdagsförvaltningens presstjänst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00