Trafikverkets gd: Förstår att regeringen vill ha bättre koll på pengarna

Trafikverkets nya generaldirektör har fått det hett om öronen redan efter några månader på posten. I en intervju med Altinget trycker Roberto Maiorana bland annat på vikten att komma tillrätta med kostnadskontrollen. Han ger också sin syn på orsakerna bakom sommarens tågkaos.

Roberto Maiorana har satt ett stort värde i att försöka träffa så stora delar som möjligt av Trafikverket, som är en av Sveriges största myndighet med över 9 000 anställda. <br>
Roberto Maiorana har satt ett stort värde i att försöka träffa så stora delar som möjligt av Trafikverket, som är en av Sveriges största myndighet med över 9 000 anställda.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jacob Hederos

Hur har det gått att kliva i de nya skorna? 

– Det har varit en intensiv vår. Och jag har haft möjlighet att träffa stora delar av organisationen, vilket jag satt ett stort värde på. Sedan är vi nu på gång igen efter sommaren. Så jag tycker nog att jag är igång.  

Känner du att du formerat ditt team, bland annat fick du precis en ny överdirektör som sällskap?

– Det är ju så jag får ju möjligheten att bygga ett nytt team. Det är flera positioner i ledningen som vi rekryterat till. De kommer i tur och ordning att komma på plats nu.

Du har ju fått hett om öronen direkt på flera fronter. Känner du någon arbetsro?

– Det gör jag. Fast ska man ha det när man har en organisation som Trafikverket egentligen? Det handlar kanske inte om att ha arbetsro, däremot ska det handla om att jag känner mig trygg med uppdraget och vår förmåga. Och det känner jag att jag gör.  

Vad tycker du är mest ansträngande för egen del om man ser till de olika aktuella utmaningarna?

– Ja, jag fick ju tre medskick att tänka på i samband med utnämningen. Det rörde kompetensförsörjning, kostnadsstyrning och kontroll, samt kommunikation och dialog. Och det är tre helt relevanta medskick som jag tagit fasta vid och jobbat väldigt mycket med. Vi har exempelvis ett arbete med fokus på att skaffa den kostnadsstyrning och kontroll som vi behöver i verksamheten. Det innebär verkligheten inte, att vi inte har det i dag. Men vi är inte nöjda med det som skett över tid, när vi har ganska stora kostnadsglidningar i några av våra stora infrastrukturprojekt.

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Just på det området har arbetet precis tagit en ny vända. Detta efter att Trafikanalys, med stöd av Ekonomistyrningsverket, nu fått i uppdrag att kontinuerligt under de kommande fem åren agera överrock på myndigheten.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.