Trafikverkets åtstramning kan kosta idrott och midsommarfirande miljoner

Trafikverket har skärpt tillämpningen av regler för arrangemang på statlig väg. När föreningar behöver skylta om eller spärra av får de inte längre sköta det själva, däremot måste de betala myndigheten för att göra det. ”Det här kommer att utarma små och medelstora idrottsklubbar”, säger riksdagsledamot Inga-Lill Sjöblom (S). 

Extrakostnaden för Tibble-Lycka byalag beräknas bli 20 000 kronor med Trafikverkets skärpta tillämpning av sina regler. På söndag har byalaget möte om detta. 
Extrakostnaden för Tibble-Lycka byalag beräknas bli 20 000 kronor med Trafikverkets skärpta tillämpning av sina regler. På söndag har byalaget möte om detta. Foto: Ulf Palm/TT
Anders Gustafsson

Under torsdagen ställde Inga-Lill Sjöblom (S) en fråga till infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), som svarade vid riksdagens frågestund.

Det var den 21 december förra året som Trafikverket meddelade Riksidrottsförbundet att arbetssättet skulle förändras. När till exempel en cykeltävling arrangeras på statlig väg så är det nu Trafikverket, eller någon av deras entreprenörer, som måste hantera vägmärken och avspärrningar. Arrangören får stå för kostnaden, i stället för att som tidigare sköta det själv med hjälp av frivilliga. 

Den förra S-regeringen gav den 1 september förra året Trafikverket i uppdrag att utreda hur man kan förenkla regelverk och arbetssätt för de föreningar som anordnar arrangemang på statlig väg. Uppdraget ska redovisas den 31 mars.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00