Tillväxtverket bedragna på miljoner

Genom falska mejl från myndighetens generaldirektör, i en kupp som misstänks ha planerats från utlandet, har Tillväxtverket bestulits på över 8 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter.

Falska mejl som såg ut att komma från generaldirektör Elisabeth Backtemans e-postadress godkände betalningarna.
Falska mejl som såg ut att komma från generaldirektör Elisabeth Backtemans e-postadress godkände betalningarna.Foto: Janerik Henriksson/TT, Sofia Ekström/SvD/TT
Miranda Olsson

Hösten 2022 kom bedragare över sammanlagt 8,3 miljoner kronor genom falska fakturor från ett påhittat bolag. Mejl som såg ut att komma från den nya generaldirektören Elisabeth Backteman bekräftade att Tillväxtverket skulle betala ut pengarna.

– Den här händelsen är naturligtvis både obehaglig och allvarlig och det visar på hur utstuderad och förslagen den här typen av brottslighet är. Jag och ledningen för myndigheten har tagit det här på största allvar och vidtagit en rad åtgärder, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket, till Dagens Nyheter som gjort avslöjandet.

Förundersökning lagts ner

Tillväxtverket har ännu inte fått tillbaka pengarna. Efter att bedrägeriet upptäcktes har händelsen anmälts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och polisen, som inledde en förundersökning om grovt bedrägeri.

Förundersökningen lades ner i våras med hänvisning till att brottet begåtts utomlands och att bevisning inte finns tillgänglig i Sverige, skriver DN.

Tillväxtverket ska ha meddelat regeringen om det inträffade.

Nämnda personer

Elisabeth Backteman

Generaldirektör Tillväxtverket
Fil. kand i statsvetenskap, ekonomisk historia och nationalekonomi (Stockholms uni., 1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00