Tidigare (L)-politiker blir ordförande i Miljömålsberedningen

Den nya Miljömålsberedningen är nu klar och ingen av ledamöterna från förra perioden sitter längre kvar. Ny ordförande har klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L) hittat i de egna partileden: Lars Tysklind, tidigare riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Liberalerna.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och regeringen utser Lars Tysklind, tidigare L-politiker, till ordförande i Miljömålsberedningen. Tidigare ordföranden Emma Nohrén, MP-politiker, utsågs när Karolina Skog (MP) var miljöminister.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och regeringen utser Lars Tysklind, tidigare L-politiker, till ordförande i Miljömålsberedningen. Tidigare ordföranden Emma Nohrén, MP-politiker, utsågs när Karolina Skog (MP) var miljöminister.Foto: Claudio Bresciani/TT
Johanna Alskog

Den nya Miljömålsberedningen innebär ett komplett skiftbyte. Ingen av de tidigare ledamöterna sitter kvar, utan samtliga partier har valt att nominera nya ledamöter till den parlamentariska beredningen, som nu är formellt beslutad av regeringen.

Den tidigare ordföranden Emma Nohrén, som nu är riksdagsledamot (MP), ersätts av Lars Tysklind. Tysklind är tidigare L-riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson och artskyddsutredare.

Han är ingen debutant i sammanhanget, utan har suttit med som ledamot i Miljömålsberedningen i två omgångar tidigare.

– Miljömålsberedningen har nu ett viktigt uppdrag att analysera och ta fram förslag som både stärker klimatarbetet och skyddet av biologisk mångfald på ett integrerat sätt. Det är helt centralt att vi arbetar med de här långsiktiga frågorna på ett samhällsekonomiskt kostnadseffektivt sätt, och förankringen i riksdagen är särskilt viktig. Av den anledningen är jag glad att Lars Tysklind tackade ja till uppdraget som ordförande, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande.

Gardfjell (MP) och Bäckström (C) in

Samtliga partier har en ledamot i beredningen. De nya ledamöterna är:

Elin Nilsson (L)

Liza-Maria Norlin (KD)

John Widegren (M)

Tomas Brandberg (SD)

Daniel Bäckström (C)

Andrea Andersson Tay (V)

Maria Gardfjell (MP)

Joakim Järrebring (S)

Miljömålsberedningens nya uppdrag ligger och väntar sedan i augusti förra året. Enligt direktiven ska Miljömålsberedningen ta fram en strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden för biologisk mångfald samt upptag av växthusgaser från markanvändningssektorn, främst är det skogen som står i centrum.

Uppdraget har beskrivits som väldigt svårt av både Naturskyddsföreningen och LRF.

Läs också

Nämnda personer

Lars Tysklind

Ordförande Miljömålsberedningen, ledamot kommunfullmäktige (L) Strömstad kommun, ledamot i regionfullmäktige i Västra Götaland, ledamot i partistyrelsen (L)
Tandläkare (Tandläkarhögskolan i Göteborg, 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024