Debatt

”Sveriges talman har försvagat sin roll”

Andreas Norlén har, med sitt passiva förhållningssätt till gällande avtal och förminskande av ämbetet i sin replik, försatt sig själv i en beklaglig jävsituation. Det skriver Socialliberalerna i en slutreplik.

”Om en ledamot, i kammaren, uttrycker sig förolämpande eller uppträder mot god ordning ska sittande talman, enligt Riksdagsordningen, Kap 6. §16 agera mot vederbörande.”
”Om en ledamot, i kammaren, uttrycker sig förolämpande eller uppträder mot god ordning ska sittande talman, enligt Riksdagsordningen, Kap 6. §16 agera mot vederbörande.”Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vår artikel åberopar konkreta incidenter i riksdagskammaren, olika ledamöters uttalande, skrivna samhällsdebatterande texter på sociala media och beteende utanför riksdagshuset.

Vi ser positivt på de tillfällen då talmannen eller presidiet, med tydlighet, agerar mot en ledamot då denne eller dessa, likt Miljöpartiet, potentiellt agerar oetiskt, kränkande eller i strid med god ton och tradition i kammaren.

Läs också

”För att behålla folkets tillit”

Uppförandekoden tillkom på riksdagsledamöternas egen begäran 2014 för att öka och säkerställa efterlevnad av lagar, avtal och ett förtroendeingivande uppförande. Detta avtal initierades för att behålla folkets tillit till arbetet som sker i riksdagen.

Om en ledamot, i kammaren, uttrycker sig förolämpande eller uppträder mot god ordning ska sittande talman, enligt riksdagsordningen, Kap 6. §16 agera mot vederbörande. Att håna Sveriges monark eller personer med funktionsvariation är prov på sådana förolämpningar som skett det senaste året utan åtgärd.

Vi ser det även som självklart att begära tjänstledigt då man inte står till ämbetes förfogande, lika självklart som att ledamöter lyfter arvode för utförd arbetsinsats eller att redovisa sina samtliga inkomster enligt det ekonomiska protokollet och tillhörande lagar.

Det åligger väl, enligt lag, talmannen att vid kammarsammanträde anmäla den ledamot som brustit i sitt åtagande?

Ska försvara styrelseskicket

Talmannen, endast underställd Sveriges monark, ska försvara landets styrelseskick, det vill säga demokratin och friheten. Tillförordnad talman och presidiets missbruk av ämbetets arbetsuppgifter, skattemedel och förtroende är därför oroande.

Andreas Norlén har, med sitt passiva förhållningssätt till gällande avtal och förminskande av ämbetet i sin replik, försatt sig själv i en beklaglig jävsituation.
Sveriges talman har försvagat sin roll och undergrävt den demokratiska processen och riskerar att bereda väg för odemokratiska krafter.

Läs tidigare inlägg i debatten

Talmannen replikerar: Vi vill reda ut missförstånd och sakfel

I Socialliberalernas debattartikel förekommer missförstånd och sakfel som vi vill reda ut. Talmanspresidiets uppgift är att upprätthålla ordningsreglerna i kammaren, däremot inte ordningen i den allmänna samhällsdebatten. Det skriver Andreas Norlén och talmanspresidiet i en replik.

Socialliberalerna: Talmanspresidiet utför inte sitt arbete

Är Sveriges riksdag en lekstuga och sandlådeinrättning eller verksamhet där man respekterar ordning och reda samt upprätthåller avtal och lag? Det frågar Socialliberalerna.

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
jur. dr. (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00