Debatt

Sveriges feministiska regering måste hjälpa Afghanistans kvinnorättsförsvarare

Sveriges feministiska regering har nu en unik möjlighet att återta ledartröjan genom att stå upp för Afghanistans kvinnorättsförsvarare och skyndsamt erbjuda dessa en möjlighet att söka asyl i Sverige. Det skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

”Efter talibanernas maktövertagande står det klart att kvinnor som arbetat för kvinnors rättigheter och kvinnliga journalister med rätta fruktar för sina liv.”
”Efter talibanernas maktövertagande står det klart att kvinnor som arbetat för kvinnors rättigheter och kvinnliga journalister med rätta fruktar för sina liv.”Foto: AP Photo/Rahmat Gul
Petra Tötterman Andorff
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För tre dagar sedan meddelade Kanadas regering att de kommer att välkomna mer än 20 000 särskilt utsatta och hotade afghaner, såsom kvinnliga ledare och människorättsaktivister att få en fristad i landet. Även Tyskland signalerar att de kommer att ta emot 10 000 hotade människorätts- och kvinnorättsaktivister från Afghanistan.

Vi uppmanar utrikesminister Ann Linde (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att genast ta tag i frågan.

Men från Sveriges feministiska regering är det än så länge tyst. Sverige som var först i världen med att lansera begreppet ”feministisk utrikespolitik” har inte gjort några ansatser att erbjuda skydd och stöd för de kvinnor som arbetat för kvinnors rättigheter i Afghanistan. Detta trots att det svenska biståndet under 20 års tid har inriktats på att uppmuntra kvinnorättsaktivister i det livsviktiga arbetet med att förbättra kvinnors rättigheter och livssituation i Afghanistan och kvinnors deltagande i arbetslivet, samhällslivet och politiken.

Sharialagar ska gälla

Efter talibanernas maktövertagande står det klart att kvinnor som arbetat för kvinnors rättigheter och kvinnliga journalister med rätta fruktar för sina liv. Flera kvinnorättsaktivister berättar om sin rädsla för att de kommer att dödas av talibanerna. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet i Afghanistan vittnar också om att kvinnorättsaktivister och journalister redan mördats i de provinser ute i landet där talibanerna tidigare tagit kontroll under augusti.

Talibanernas talespersoner säger just nu alla de rätta sakerna för att lugna en internationell opinion. De påstår att kvinnor fortsatt ska få arbeta och att flickor ska få gå i skola. De nämner däremot ingenting om amnesti och skydd för dem som har arbetat för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. De är dessutom tydliga med att sharialagar ska gälla. Det betyder att organiserat arbete för jämställdhet och kvinnors rättigheter är uteslutet. De som bedriver, eller har bedrivit, sådant arbete riskerar att straffas hårt. Straffskalan är stening, piskning, stympning eller offentlig hängning.

”Något annat vore ett moraliskt nederlag”

Sverige har agerat senfärdigt vad gäller möjligheten till skydd för de afghanska tolkarna som arbetat åt de svenska styrkorna. Här finns nu i stället en chans att handla snabbt och gå i täten för att ge afghanska kvinnorättsförsvarare skydd. När talibanerna nu har hela Afghanistan i sitt grepp finns det inte längre någonstans för kvinnorättsaktivister i landet att fly och dessa behöver Sveriges aktiva hjälp för att få en säker väg ut ur Afghanistan.

Länder som Kanada ska inte behöva stå ensamma i täten för en feministisk utrikespolitik. Sveriges feministiska regering har nu en unik möjlighet att återta ledartröjan genom att stå upp för Afghanistans kvinnorättsförsvarare och skyndsamt erbjuda dessa en möjlighet att söka asyl i Sverige. Vi uppmanar utrikesminister Ann Linde (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att genast ta tag i frågan. Något annat vore ett moraliskt nederlag och konsekvenserna för de afghanska kvinnorättsförsvararna riskerar att bli fruktansvärda.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00