Sverige skickar ”vinterpaket” till Ukraina

Luftvärnssystem, tält, maskeringsnät och personterrängbilar är delar av innehållet i den militära delen av stödet som kostar 3 miljarder kronor. Samtidigt skickas också ett biståndspaket på 720 miljoner.

De tre moderata ministrarna vid morgonens pressträff.
De tre moderata ministrarna vid morgonens pressträff. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Johan Manell

Regeringen presenterade på morgonen ett ”vinterpaket” till Ukraina. Den större delen som kostar tre miljarder kronor består av militärt stöd och är utformat för att passa med Ukrainas prioriteringslista.

– Det innefattar två delar. Dels ett luftvärnssystem med ammunition och ammunition till ytterligare ett luftvärnssystem. Vid sidan av det innefattar det ett betydande vinterpaket. Det är vinterutrustning, kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät, säger försvarsminister Pål Jonson (M), på pressträffen.

Bistånd

I anslutning till det militära stödet har regeringen också beslutat om ett akut biståndspaket. Totalt rör det sig om 720 miljoner där cirka en tredjedel går till World Food Programme och näst mest till fonder hos Världsbanken.

– Inriktningen är att så snabbt det bara går i den här väldigt svåra situationen för Ukraina nå ut med det allra mest nödvändiga inför vintern till de som är mest utsatta i landet, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

 

Nämnda personer

Pål Jonson

Försvarsminister (M)
Fil. dr i krigsvetenskap (King's College i London, 2005), M.A i Europeisk politik (College of Europe, 1999) B.A i statsvetenskap (Georgetown uni. 1998)

Johan Forssell

Utrikeshandels- och utvecklingsbiståndsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget