Svenska kyrkan svarar

Anna von Malmborg, samordnare för arbetsmiljöfrågor på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, svarar på hur organisationen arbetar för att förebygga kränkande särbehandling.

Foto: Johan Nilsson/TT
Alfred Skogberg

Hur ser du på Marias berättelse?

— Jag har inte tillräcklig insyn i det aktuella fallet och kan bara kommentera generellt. Ingen ska behöva må som det beskrivs att Maria gör på sin arbetsplats. Det är viktigt att tidigt ta signaler om kränkningar på allvar och undersöka orsaker till medarbetares upplevelser. Det är också viktigt att arbeta förebyggande och för en kultur där kränkningar och trakasserier inte förekommer.

Hur stort är problemet med kränkande särbehandling i Svenska kyrkan?

— Jag skulle säga att det är inte är särskilt utbrett, men det förekommer även i Svenska kyrkan att medarbetare upplever sig utsatta av chef eller av kolleger. Varje sådant fall är naturligtvis ett för mycket.

— Det kan finnas flera orsaker till upplevda kränkningar. Det kan handla om bristande arbetsledning och chefer som är okänsliga eller attityder och beteenden som inte är acceptabla. Det kan också handla om olika eller otydliga förväntningar på hur det ska vara på arbetsplatsen, eller vad som ska göras i verksamheten. Det kan också hända att en arbetstagare inte accepterar olika typer av förändringar, och där en reaktion kan vara att uppleva sig kränkt.

— Många har också förhoppningar att kyrkan ska vara en extra god och snäll arbetsplats. Det kan ibland bidra till en kultur där man inte tillräckligt snabbt tar tag i olika förväntningar eller motsättningar och det kan leda till låsningar som blir svåra att lösa. Att som arbetsgivare inte vara tydlig med sina förväntningar eller att undvika konflikter eller att inte omedelbart påtala oacceptabla beteenden är varken snällt eller gott.

Vad har ni för ambitionsnivå vad gäller personalens trivsel på sin
arbetsplats i Svenska kyrkan? 

Fakta om Svenska kyrkan som arbetsgivare

Det är de drygt 600 enskilda pastoraten och församlingarna som är arbetsgivare och som har det fulla arbetsgivaransvaret för präster och andra anställda.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ger stöd och råd i arbetsmiljöfrågor och erbjuder utbildningar och verktyg till arbetsgivare inom Svenska kyrkan.

 

— Ambitionen är att medarbetare ska trivas och känna sig sedda, behövda och uppskattade.

Hur väl stämmer ambitionsnivån upp till verkligheten? Jag antar att ni gör personalundersökningar om trivseln?

— På många arbetsplatser är arbetsmiljön och arbetsmiljöarbetet mycket bra. Men på andra håll finns brister som är viktiga att åtgärda. En arbetsgivare har ansvar för att undersöka arbetsmiljön. Det är upp till varje arbetsgivare att i samverkan med skyddsombuden göra det på det sätt de finner bäst för sin organisation. Det är också något som de flesta arbetsgivarna kontinuerligt gör.

— Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation erbjuder också varje år möjligheten att delta i en för hela Svenska kyrkan gemensam arbetsmiljöundersökning. De senaste årens resultat visar på en generellt sett hög trivsel på Svenska kyrkans arbetsplatser. Men en god arbetsmiljö kräver ständig vård och underhåll, det är ett arbete som aldrig kan bli färdigt.

Vad gör ni för att förebygga att kränkande särbehandling uppstår?

— Vi som arbetsgivarorganisation lyfter på olika sätt det som jag nämnt tidigare, hur viktigt det är att arbeta just förebyggande och att tidigt reagera på signaler om kränkningar, och utreda vilka faktorer som bidrar till att det uppstår samt att vara tydlig med att kränkningar och trakasserier inte är acceptabla. Vi lyfter det i olika forum som ledarskapsprogram, arbetsmiljöutbildningar, konferenser och rådgivande samtal, och vi erbjuder verktyg för att fånga upp signaler om otrivsel på arbetsplatsen.

Hur nöjda är ni med utvecklingen?

— Det är svårt att svara på hur ”nöjda” vi är. Det här är ett arbete som måste pågå hela tiden. Det är viktigt att som arbetsgivare tydliggöra att kränkningar och trakasserier inte är acceptabla. Fokus behöver ligga på orsakerna till att den här typen av kränkande särbehandling uppstår och att stöd ges till de drabbade.

Vad kan ni dra för lärdomar av Marias berättelse?

— Berättelsen bekräftar att arbetet med att skapa sunda kulturer är något som behöver pågå hela tiden, i samverkan mellan arbetsledning och medarbetare.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00