Sveaskog anklagas för att pressa samebyar

Sveaskog varnar skogsindustrin för minskade råvaruleveranser på grund av låsta diskussioner med samebyar i Norrbotten. Reaktionen från Svenska Samernas riksförbund är kärv. ”Det är vilseledande propaganda”, säger ordförande Matti Blind Berg.

"Man borde ha nyanserat bilden, man har haft rovdrift mot skogen i många år, det finns inte virke, man har helt enkelt inte skogar att avverka" säger SSR:s ordförande Matti Blind Berg.
"Man borde ha nyanserat bilden, man har haft rovdrift mot skogen i många år, det finns inte virke, man har helt enkelt inte skogar att avverka" säger SSR:s ordförande Matti Blind Berg.Foto: Carl-Johan Utsi/TT
Johanna Alskog

Sveaskog varnar för kraftigt minskade avverkningar i Norrbotten under året och hänvisar till låsta diskussioner med flera samebyar. Det här är något som inte landat väl hos renskötselns intresseorganisation Svenska Samernas riksförbund, SSR.

Foto: TT
”Klumpigt.” Så sammanfattar SSR:s ordförande Matti Blind Berg pressmeddelandet från den statliga skogsjätten.

– Man varnar för minskade råvaruleveranserna till sågverken och annan industri och säger att den som är skyldig till det är samebyarna, säger han till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00