Statssekreteraren lämnar: ”Vill man riva upp får man göra det”

Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S), förbereder sig på att inom kort lämna socialdepartementet då den nya regeringen tillträder.

Maja Fjaestad vet ännu inte vad hon vill göra när hon nu slutar som statssekreterare: ”Jag känner en stor kärlek för sektorn och mitt hjärta finns mycket i frågorna om life science, hälsa och teknik”.
Maja Fjaestad vet ännu inte vad hon vill göra när hon nu slutar som statssekreterare: ”Jag känner en stor kärlek för sektorn och mitt hjärta finns mycket i frågorna om life science, hälsa och teknik”. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Ninni Andersson/Regeringskansliet
Miranda Olsson

Det har gått fyra år sedan Maja Fjaestad klev in på socialdepartementet 2018 efter två år som fackförbundet Kommunals samhällspolitiska chef. Hon har tillhört den politiska ledningen under en mandatperiod präglad av pandemin och varit ansvarig för frågor om äldre, sjukvården, folkhälsa, e-hälsa och life science.

När en moderatledd regering snart väntas ta över är det dags för Maja Fjaestad att packa.

– Jag lämnar med väldigt mycket glädje och stolthet över vad vi har åstadkommit. Det har varit fantastiska år, säger hon och fortsätter.

– Sen är det klart att jag som politiker… Det finns en anledning till att jag är socialdemokrat. Jag tror att det är bättre med en socialdemokratisk regering.

Maja Fjaestads partipolitiska engagemang sträcker sig, utöver flera år som statssekreterare hos socialdemokratiska ministrar, till en riksdagskandidatur i årets val. I trettioårsåldern var hon även politiskt sakkunnig i energifrågor hos Mona Sahlin (S), då energiminister.

Men Fjaestad vill inte uttala sig om det är något särskilt hon oroar sig för med en ny regering. Däremot anser hon att det nya styret får ett bra utgångsläge:

– Vi lämnar ett välskött departement, säger hon.

Maja Fjaestad blickar framåt mot det svenska ordförandeskapet i vår, vars form dock kan förändras när en ny regering fåt sätta sin prägel på arbetet.

– Vi har haft ett gott samarbete med riksdagen och har förberett mycket. Bland annat för att kunna jobba med läkemedelsfrågorna, äldrefrågor och antibiotikaresistens som är en prioritering vi haft inför ordförandeskapet.