Socialutskottets nya ordförande: ”Beredd att lyssna”

Vid regeringsbildningen blev riksdagens socialutskott utan ordförande från en dag till en annan. Nu står det klart att Christian Carlsson (KD) utsetts till att efterträda sjukvårdsministern.

”Jag hoppas kunna fortsätta ett gott samarbete med utskottets samtliga ledamöter och är beredd att lyssna på vad de har för synpunkter, gärna i ett tidigt skede i processerna så att vi kan uträtta så mycket bra som möjligt tillsammans”, säger Christian Carlsson (KD), socialutskottets nya ordförande.
”Jag hoppas kunna fortsätta ett gott samarbete med utskottets samtliga ledamöter och är beredd att lyssna på vad de har för synpunkter, gärna i ett tidigt skede i processerna så att vi kan uträtta så mycket bra som möjligt tillsammans”, säger Christian Carlsson (KD), socialutskottets nya ordförande. Foto: Kristdemokraterna
Miranda Olsson

När Acko Ankarberg Johansson (KD) lämnade riksdagen för att bli sjukvårdsminister i Ulf Kristerssons (M) regering fanns utrymme för en ny kristdemokrat att kliva in i socialutskottet och ta över som ordförande.

I förra veckan meddelade Kristdemokraterna att det blir Christian Carlsson som får ta sig an uppdraget.

– Det är ett fantastiskt fint förtroende. Kristdemokraternas viktigaste fråga är just att den som är sjuk ska kunna få vård i tid och att äldre ska behandlas med respekt. Att nu få bidra till det arbetet är väldigt roligt och ska bli spännande, säger han till Altinget.

Självklart kommer jag försöka lära så mycket jag bara kan av henne.

På tisdagen presenterade socialminister Jakob Forssmed tillsammans med Acko Ankarberg Johansson flera nyheter i den kommande budgeten. Det handlade bland annat om stöd till Bris stödlinje och en satsning för att motverka ensamhet bland äldre.

Som partiets skolpolitiska talesperson, med plats i utbildningsutskottet, har vård- och omsorgsfrågorna inte tidigare legat på Christian Carlssons bord. Men sedan han blev riksdagsledamot i början av 2021 har han varit suppleant i både social- och socialförsäkringsutskottet.

– Kristdemokraternas engagemang inom de sociala frågorna var en av anledningarna till att jag gick med i partiet. Insikten att ett starkt och tryggt samhälle byggs av starka och trygga familjer, men också att människor ska kunna lita på att vården finns där när man är sjuk och behöver den, säger han.