Om  
Olivia Wigzell

Socialstyrelsen inrättar nytt råd – ska skapa bild om situationen för unga

Socialstyrelsen vill med Rådet för barn och unga öka myndighetens kunskap om målgruppens situation. Dessutom vill de öka dialogen med civilsamhället kring frågorna.

Axel Hyttnäs Telin

Rådet inrättas inför år 2024 och ska ha ett fokus på barns och ungas aktuella situation, intressen och behov. Bland annat handlar det om att identifiera områden som kopplar till åldersgruppens rättigheter och uppväxtvillkor.

Representanter från Socialstyrelsen kommer att sitta i rådet, tillsammans med representanter för organisationer inom civilsamhället som arbetar med barn och unga.

– Det här ger oss en unik struktur för att ha aktuell kunskap om barns och ungas situation i Sverige. Jag ser fram emot att påbörja arbetet tillsammans med civilsamhället, säger Socialstyrelsens barnsamordnare Andrea Hormazabal i ett pressmeddelande.

Totalt 13 eller 15 representanter från civilsamhället kommer att ingå. Det är Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell som kommer att fatta beslut kring vilka medlemmarna blir samt om vem som blir rådets ordförande.

Sista anmälningsdag för civilsamhällesorganisationer att visa intresse att delta är den 12 november. Formulär för anmälan finns på myndighetens hemsida.

Nämnda personer

Olivia Wigzell

Generaldirektör Socialstyrelsen, utredare Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner, styrelseordförande Malmö universitet
Fil. kand. (Stockholms och Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00