Debatt

Slutreplik: Miljöpartiet hycklar om gruvor

Mer gruvdrift är helt avgörande för att ta fram de tekniker som behövs för att klara en omställning. Det skriver Ellen Gustafsson, klimat- och miljöansvarig Timbro, i en replik.

”Av de miljardinvesteringar som sker i Norrbotten och Västerbotten kommande år står gruvsektorn för 75 procent.”
”Av de miljardinvesteringar som sker i Norrbotten och Västerbotten kommande år står gruvsektorn för 75 procent.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ellen Gustafsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Miljöpartiet säger sig prioritera klimatet, men har en politik som bromsar den gröna omställningen. I sin replik är Miljöpartiet föredömligt tydliga med varför det är så.

Läs också

Miljöpartiet ignorerar verkligheten

En grön omställning är nämligen inte deras främsta åtgärd för att minska utsläppen. I stället anser Maria Gardfjell att det ”allra bästa” vore att helt enkelt sluta konsumera. Med en sådan inställning är det inte särskilt konstigt att Miljöpartiet placerat sig stadigt under riksdagsspärren. 

Det är också ironiskt att Miljöpartiet talar om ett helhetsperspektiv på gruvdrift, men ignorerar allt utom just den direkta närmiljön. Inte minst de ekonomiska fördelarna. Av de miljardinvesteringar som sker i Norrbotten och Västerbotten kommande år står gruvsektorn för 75 procent. Utan metaller blir det heller ingen batteritillverkning som skapar tusentals arbetstillfällen.

Med en sådan inställning är det inte särskilt konstigt att Miljöpartiet placerat sig stadigt under riksdagsspärren.

I sin replik skriver Gardfjell att MP inte utesluter nya gruvor, men flera exempel från verkligheten visar att det är tomt prat. Ta fallet med järnmalmsgruvan i Kallak. Efter att processen hamnat hos regeringen drog den ut på tiden så länge att näringsminister Ibrahim Baylan (S) prickades av konstitutionsutskottet. Det krävdes fem år och att Miljöpartiet hoppade av regeringen för att ett beslut skulle kunna fattas.

Hellre nedstängning än omställning

Ett annat är den tilltänkta koppargruvan i Laver. Efter att ha dröjt med besked i fyra år meddelade regeringen häromåret, kvällen innan julafton, att det inte blir någon gruva utan dubbla miljöprövningar. Trots att koppar behövs för att ta fram elbilar, vindkraftverk och solceller. Först när Miljöpartiet lämnat regeringen ser det nu ut att bli en förenkling av processen.

Miljöpartiet vill heller inte att vi importerar lika mycket från länder som Kina, men har ingen politik för hur det ska gå till. Kina är till exempel världsledande i produktionen av sällsynta jordartsmetaller som används i batterier, elproduktion och elektriska motorer. I Norra Kärr har Sverige en av Europas mest intressanta fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller och ett företag som vill utvinna dem, men även det är MP emot.

Mer gruvdrift är helt avgörande för att ta fram de tekniker som behövs för att klara en omställning. Och när det kommer till kritan är Miljöpartiets prioritering tydlig. Hellre en nedstängning än en klimatomställning.

Läs tidigare inlägg i debatten

Timbro: Miljöpartiets gruvpolitik är ett hot mot den gröna omställningen

Klimatomställningen kommer att kräva mycket mer metaller och mineraler. Trots det vill Miljöpartiet stoppa gruvor. Genom sitt motstånd bromsar de Sveriges klimatarbete, skriver Ellen Gustafsson, Timbro.

Replik: Timbro har ett platt perspektiv på gruvdriften

Miljöpartiet vill förnya Sveriges mineralpolitik och prioritera andra mer klimatsmarta lösningar än gruvdrift. Timbros påstående om att partiet helt utesluter ny gruvverksamhet stämmer däremot inte, skriver Maria Gardfjell (MP), i en replik.

Nämnda personer

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
Pol.mag (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00