Slutreplik: Folket betalar Arbetsförmedlingens nota

SLUTREPLIK. Raimo Pärssinen (S) påstår att det är att smutskasta Arbetsförmedlingen när kritik framförs. Men hans egen partikamrat och tillika arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har också sagt att hon är missnöjd med Arbetsförmedlingens resultat, skriver Jessica Polfjärd (M). 

Av: Jessica Polfjärd (M)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Bortförklarar sitt ansvar

Det är trots allt inte så att kritiken kommer ur tomma intet, för då hade Pärssinen enkelt kunnat skriva att Moderaterna har fel i sak. Istället haglar ursäkterna likt snön som fallit de senaste dagarna. Socialdemokraterna, som själva dominerat styret av Sverige sedan 1930-talet, verkar inte ha ansvar för att långtidsarbetslösheten ökat under nuvarande högkonjunktur.

De har tydligen inte heller ansvar för Arbetsförmedlingen, eller någon annan myndighet som har en pågående internutredning. För om myndigheter, likt Arbetsförmedlingen, har lågt förtroende bland allmänheten och får bottenbetyg av dem som behöver hjälp, ja då kan man alltid hänvisa till att det pågår en utvärdering av deras arbete.

Behövs flera reformer

Att lägga ner Arbetsförmedlingen och istället förmedla det stöd de arbetssökande faktiskt behöver, är ett steg mot en bättre fungerande arbetsmarknad. De problem med tudelning och bristande integration som svensk arbetsmarknad står inför kan inte lösas med endast en reform, det krävs flera. Men för att komma rätt behövs fler vägar och hårdare krav kombineras så att de som står utanför får bättre stöd.

Regeringen bör vara angelägen om att se till att skattebetalarnas pengar faktiskt går till väl fungerande myndigheter och effektiva åtgärder. Det är det minsta man kan begära med tanke på att de återkommande höjer skatterna för vanligt folk som får stå för notan.

Forrige artikel Vårdföretagarna: Vårdföretagarna: "Privata företag viktiga för att locka arbetskraft" Næste artikel Vårdföretagarna: Ökat samarbete ger kortare köer Vårdföretagarna: Ökat samarbete ger kortare köer
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.