Självtest om livsstil ska förhindra cancer

Allmänhetens kunskap om att livsstilsfaktorer påverkar risken att utveckla cancer är låg. För att öka människors kunskap om att de ligger i riskzonen lanserar Cancerfonden ett digitalt självtest. Mer kommunikation kan höja kunskapsnivån, enligt Maiju Wetterhall, Cancerfonden.

2015 fastställde Världshälsoorganisationen (WHO) att charkuterier är cancerframkallande för människan. Det innebär att det finns tillräckligt med evidens att säga att charkuterier ökar cancerrisken, framförallt i tjocktarmen, enligt Maiju Wetterhall, sakkunnig på Cancerfonden.
2015 fastställde Världshälsoorganisationen (WHO) att charkuterier är cancerframkallande för människan. Det innebär att det finns tillräckligt med evidens att säga att charkuterier ökar cancerrisken, framförallt i tjocktarmen, enligt Maiju Wetterhall, sakkunnig på Cancerfonden.Foto: Heiko Junge/TT
Marie Lundahl

Varje år får 15 000 personer i Sverige cancer som kan kopplas till levnadsvanor. Det innebär att nära tre av tio cancerfall kan förebyggas med en hälsosammare livsstil, enligt Cancerfonden.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00