SD:s Martin Kinnunen: ”Vi ser samma problem som alla andra”

Klimatpolitiken är ett område där Sverigedemokraterna och Moderaterna ligger nära varandra, enligt SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen. Han räknar bland annat med att nå en samsyn med Moderaterna om behovet av att kraftigt begränsa reduktionsplikten.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Johanna Alskog

Altingets genomgång av regeringens klimatpolitiska handlingsplan för mandatperioden visar att cirka 75 procent av löftena går att bocka av. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen anser att regeringens klimatpolitik har för stort fokus på det som låter bra och för litet fokus på att prioritera effektiva åtgärder.

När han får frågan om vad som regeringen ändå gjort bra på klimatområdet blir Martin Kinnunen först tyst.

– Vad som har varit bra? Det är ju inte riktigt det vi brukar fokusera på, säger han och fortsätter:

– Men industripolitiken med de stora investeringsprojekten som Hybrit och batteriteknikutvecklingen, där har det skett en positiv utveckling.

”Inte någon gamechanger”

Sverigedemokraterna är det parti i riksdagen som inte står bakom det klimatpolitiska ramverket, där bland annat klimatlagen och kravet på varje regering att ta fram fyraårig handlingsplan ingår. Men just klimathandlingsplanen har Martin Kinnunen inga direkta invändningar mot, utan ser tvärtom vissa fördelar med dokumentet.

– Man kan jämföra det med planen över propositioner som ska komma. Det är bra, även om jag inte tycker det är någon gamechanger. Klimatpolitiken är ett komplext område, där det också pågår ett arbete på EU-nivå som berör i stort sett allting. Planen är inte jätteviktig, men ett bra verktyg för att hålla koll, säger han.

Däremot anser han, precis som Moderaternas Jessica Rosencrantz och som Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna, att det finns en del att önska vad gäller uppföljning och att visa vilken effekt politiken har.

– Å andra sidan är det inte lätt att visa på det heller. Det ska sägas, säger Martin Kinnunen.

”Skillnaden är synen på botemedlet”

Sverigedemokraternas hållning i klimatfrågan har varit ett återkommande ämne genom åren. År 2017 anklagade exempelvis partiet SMHI för att ägna sig åt ”tendentiös opinionsbildning” kring klimatförändringarna. På frågan om hur SD ändrat sina formuleringar i budget- och klimatmotioner genom åren ger inte Martin Kinnunen något rakt svar, men konstaterar att partiet tar klimatfrågan på största allvar.

– Vi ser samma problem som alla andra. Skillnaden är vilken syn man har på vad som är botemedlet. Vi har fört in nya formuleringar i vår klimatmotion, för att uppdatera efter den senaste IPCC-rapporten, säger han.

På de globala klimamötena händer det ”definitivt bra saker”, enligt Kinnunen. Men han tycker samtidigt att mötena är för fokuserade på siffersatta löften och årtal, än på att lösa grundproblemen.

– Ledarna måste ha energi till sin befolkning. Därför bör man fokusera mer på att boosta alternativen, än att få bort olja, kol och gas vid ett visst årtal. Det är ju ingen som kommer att hängas om de inte lyckas nå målen som de bestämmer.

Han tycker också det är överdrivet att kalla Indiens kovändning på slutet av klimatmötet, när en formulering om att fasa ut fossila bränslen omformulerades till betydelsen att de ska minskas, ett stort misslyckande. 

– Det är inte så lätt att fasa ut bränslen som människor är beroende av. Indiens problem i dag är att de har för lite kol. De får inte upp tillräckligt med kol ur marken. Då är det så klart svårt att få Indien med på att fasa ut fossila bränslen, säger han.

Om politiken och klimatmålet

Om Sverige ska nå sitt uppsatta klimatmål, nettonollutsläpp år 2045, kräver det att utsläppen minskar med mellan fem och åtta procent per år, enligt Klimatpolitiska rådet.

Klarar Sverigedemokraternas klimatpolitik att uppfylla det?

– Det tror jag inte. Det tror jag inte att något partis klimatpolitik gör. Antingen för man en realistisk politik eller så får man stänga ner verksamheter för att nå målen. Allt beror på hur religiös man är i förhållande till siffersatta mål.

Allt beror på hur religiös man är i förhållande till siffersatta mål.

Martin Kinnunen om synen på uppsatta klimatmål
Klimatpolitiken är inget som kommer sätta några käppar i hjulen i ett samarbete med vare sig Moderaterna eller Kristdemokraterna, enligt Martin Kinnunen. 

– Det är ju ingen av de frågorna som vi kommer gå till val på, även om energifrågan ökar i betydelse, säger han.

Hur utsläppen ska pressas ned är en ”höger-vänster-konflikt” där SD ligger närmare M än S.

Vill begränsa reduktionsplikten

– Vi har många beröringspunkter med Moderaterna, genom att vi har ett fokus på det som ger effekt, snarare än på det som låter bra, säger Martin Kinnunen.

En fråga där de två partierna skiljer sig åt är att Moderaterna står bakom sektorsmålet för transporterna, att utsläppen ska minska med 70 procent till 2030, till skillnad från Sverigedemokraterna.

– Vi tror inte på sektorsmålet. Målet är dessutom lagt några år för tidigt. Hade man inte gjort det, hade det inte krävts så radikala åtgärder, säger Martin Kinnunen.

SD vill se en kraftig åtstramning av reduktionsplikten. ”Reduktionsplikten som princip är bra, men den behöver begränsas kraftigt.” skriver partiet i sin klimatpolitiska motion och vill att den ska begränsas till 2 procent för bensin och 5 procent för diesel.

– Moderaterna har inte lagt något konkret förslag om att se över reduktionspliktsystemet. För dem handlar det mer om bensinskattefrågan. Men vi ska nog nå en samsyn så småningom, säger Martin Kinnunen.

På en fråga om vilka klimatförslag i SD:s politik som ger störst effekt nämner Martin Kinnunen först bio-CCS och kallar det ”konkret och enkel politik”.

– Sedan har vi elektrifieringen av fordonssektorn. Men den går redan snabbt, där behövs inte politiken, man kan inte stoppa den utvecklingen ens om man vill. Människor efterfrågar de här bilarna, säger han och tillägger att det dock förutsätter en säkrad tillgång på el.

Anser jordbruket behöver utsläppsutrymme

Ett område där regeringen än så länge inte vidtagit stora åtgärder är jordbrukets klimatutsläpp. Helena Jonssons utredning om ett fossilfritt jordbruk gick ut på remiss så sent som i slutet av förra veckan. När det gäller jordbruket anser SD att det inte bör bli tal om några krav på utsläppsminskningar, utan att sektorn tvärtom bör tillåtas något ökade utsläpp i syfte att gynna en ökad svensk matproduktion. Vilket totalt sett skulle ”bidra till att minska utsläppen på global nivå” skriver partiet i sin klimatmotion.

– Där ser vi med stor oro på vad som kan komma, säger Martin Kinnunen.

Nämnda personer

Martin Kinnunen

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, miljöpolitisk talesperson
fil.kand i nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00