SD vill minska asylinvandring kraftigt

BUDGET 2016. Sverigedemokraterna vill skära ner anslaget för asylmottagning och integration med drygt 32 miljarder nästa år. Partiet säger också nej till förslaget om extratjänster och regeringens subventioner av bostadsbyggande.

Genom att skära bort lejonparten av dagens anslag till migration och integration ska Sverigedemokraterna finansiera en rad andra områden, bland annat går det att stoppa en höjning av bensinskatten, milersättningen kan förbättras och infrastrukturen kan byggas ut. De senare förslagen ingår i SD:s politik för landsbygden och partiet anser att regeringens politik är allt för fixerad på de som bor i tätorten. SD motsätter sig också regeringens skattehöjningar, ändrade arbetsgivaravgifter och försämringar av Rut- och Rotavdragen.

Partiets mål är att drastisk minska antalet asylsökande till Sverige. I praktiken ska ingen söka asyl i Sverige, gränskontroller ska införas mot EU-grannarna och principen om första asylland ska tillämpas strikt. Därmed menar partiet att asylinvandringen kan minska med 95 procent i princip omedelbart. SD vänder sig mot att många flyktingar reser vidare från Danmark till Sverige istället för att söka asyl på den danska sidan av Öresund.

Ökad flyktingkvot

Samtidigt vill partiet öka den svenska flyktingkvoten, alltså flyktingar som kommer till Sverige via FN:s flyktingkommissarie UNHCR, till 4 000. I dag är flyktingkvoten knappt hälften.

Partiet säger blankt nej till regeringens planer om extratjänster, där arbetslösa kan få jobb inom offentlig sektor i upp till två år.

- Vi tror inte på subventionerade låtsasjobb, sade Oscar Sjöstedt, partiets ekonomisk- politiska talesperson när budgetmotionen presenterades.

Även regeringens storsatsning på subventioner för att öka bostadsbyggandet får tummen ner.

Vill stoppa regeringsförslag

När det gäller extratjänster och bostadssubventionerna sade Oscar Sjöstedt att SD är redo att stödja alliansen om de borgerliga skulle driva motståndet mot förslagen vidare till en omröstning i riksdagen. Men ett sådant agerande från allianspartierna skulle strida mot regeringens och alliansens uppgörelse om budgetpolitik från december förra året och den vägen är sannolikt stängd.

I övrigt vill Sverigedemokraterna lägga mer pengar på skolan och förbättra lärarnas karriärmöjligheter. Bland annat ska skolorna anställa fler kuratorer, skolsköterskor och vaktmästare samt personal som kan hjälpa till med skolans digitala satsningar. Ett annat förslag är att slopa karensdagen för personal inom förskolan.

Forrige artikel Lättare att avhysa EU-migranter Næste artikel Fridolin öppnar för kompromiss om tioårig skola
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.