Debatt

SD: "Linde (S) firar 40 år av kränkningar"

DEBATT. Regeringens ambition till demokratiarbete låter mycket lovande. Dessvärre sänks trovärdigheten när Ann Linde (S) deltar i firandet av islamiska republiken Irans 40-årsdag, skriver Sverigedemokraternas utrikespolitisk talesperson, Markus Wiechel.

Markus Wiechel.
Markus Wiechel.Foto: Sverigedemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Markus Wiechel (SD)
utrikespolitisk talesperson

Under förra veckans utrikespolitiska debatt presenterade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikesdeklaration och lyfte därmed också regeringens tilltänkta ”demokratioffensiv”.

Wallström deklarerade att hela det utrikespolitiska arbetet skulle präglas av ett demokratiarbete, där man avsåg ge stöd dit demokratin kunde växa och komma med kritik mot stater där det saknades demokrati. Om vi bortser från vissa tilltänkta ineffektiva biståndssatsningar låter regeringens ambition naturligtvis mycket lovande, men det finns ett stort problem: Trovärdigheten.

Iran, en stor aktör

Som följd av mullornas maktövertagande under den islamiska revolutionen i Iran för 40 år sedan har det iranska folket kuvats och berövats sin frihet. Tortyr, dödsstraff, piskstraff och andra former av misshandel utförs sedan länge av landets rättsväsende samtidigt som minoriteter, oppositionella och andra förföljs.

Den iranska regimen har även kommit att bli en stor aktör utanför Irans gränser, delvis som följd av sin nära allians med Rysslands Vladimir Putin och Syriens Bashar Al Assad.

Linde (S) väljer alltså aktivt att fira utfallet av den revolution som i 40 år präglats av omfattande förtryck och övervakning av oliktänkande.

Markus Wiechel (SD)

Shiamiliser har sponsrats i Irak, vilka har kunnat attackera sin egen befolkning och begå flertalet krigsbrott. Irans säkerhetstjänst har visat sig fullt benägen och kapabel till att utföra attacker i andra länder, vilket vi sett i grannlandet Irak där man bombat partihögkvarter tillhörande ett kurdiskt oppositionsparti.

De har även utfört mord och terrordåd i Europa vilket vi påmindes om så sent som i höstas då iranska agenter på dansk begäran kunde stoppas av Säpo innan de hann verkställa ett mord på oppositionella i Köpenhamn.

Olämpligt deltagande

Samtidigt som allt detta sker väljer Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde (S) att delta vid firandet av islamiska republikens 40-årsdag. Linde väljer alltså aktivt att fira utfallet av den revolution som i 40 år präglats av omfattande förtryck och övervakning av oliktänkande, där släktingar och vänner till svenska medborgare mördats. Hon firar 40 år av kränkningar av kvinnors grundläggande fri- och rättigheter och 40 år under en stenhård islamistisk diktatur.

Det minst sagt olämpliga deltagandet är inte bara en skymf mot exiliranier i Sverige, utan även mot alla de kämpar i Iran som inte vill annat än att leva i ett fritt, öppet och sekulärt land.

Tyvärr är detta inte en tillfällighet. När det iranska folket demonstrerade för att få vad som i vår värld räknas som grundläggande mänskliga fri- och rättigheter yttrades knappt ett ord från den svenska regeringen, ej heller märktes något nämnvärt stöd för de modiga kvinnor som trotsade slöjtvånget.

Skamligt

När den svenska regeringen utger sig för att stå upp för demokrati och kvinnors rättigheter låter det väldigt bra. Det är dock skamligt att de inte alls rimmar väl med hur regeringen agerar, vilket vi sett i exempel efter exempel.

Ska regeringen vara trovärdig ska de markera emot förtrycket – inte fira det.

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

Margot Wallström

Tidigare utrikesminister (S), FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld
Nordanå gymnasium, Skellefteå kommun

Markus Wiechel

Riksdagsledamot (SD)
Studier i statsvetenskap och vid socionomprogrammet (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00