Debatt

SD: Den feministiska regeringen skyddar inte kvinnor

DEBATT. Det är kraftfulla åtgärder som kommer se till att Sverige fortsätt är jämställt, inte ett högt tonläge och omotiverade utfall mot oppositionspartier, skriver fem Sverigedemokrater. 

Ebba Hermansson, Julia Kronlid, Katja Nyberg, Linda Lindberg och Sara Gille.
Ebba Hermansson, Julia Kronlid, Katja Nyberg, Linda Lindberg och Sara Gille.Foto: Sverigedemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Ebba Hermansson (SD)
Riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson
Linda Lindberg (SD)
Riksdagsledamot och ordförande SD-kvinnor
Katja Nyberg (SD)
Riksdagsledamot
Sara Gille (SD)
Riksdagsledamot
Julia Kronlid (SD)
Riksdagsledamot

 

I dag infaller den Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den så kallade ”orange dagen”. Det är en dag utsedd av FN som är tänkt att belysa kvinnors situation världen över. Sexuella övergrepp, hedersförtryck, systematiskt våld och annan utsatthet hör fortfarande till vardagen för många flickor och kvinnor.

Vi finner detta även i Sverige, även om vi här har kommit mycket längre än andra länder när det kommer till jämställdhet och lika möjligheter för kvinnor och män. Att ta sig till toppen på listorna över jämställda länder har inte åstadkommits med enkelhet, och det är naivt att tro att det inte även fortsatt kommer att krävas mycket av oss för att hålla oss kvar i toppen.

Handling och kraftfulla åtgärder

Det är därför mycket oroväckande att Sveriges jämställdhetsarbete tycks ha tappat både mål och mening, och där fokuset inte främst ligger på de grundläggande rättigheter vi så länge har värnat om i Sverige.

En kontaktförbudsreform skulle minska risken att kvinnor blir utsatta för en före detta våldsam partner.


Sverigedemokraterna

Att hedersförtrycket tillåts inskränka flickors frihet, och i extrema fall berövar dem deras liv, är inget annat än ett stort misslyckande. Att hela 45 procent av kvinnorna i åldersgruppen 20-24 år ofta väljer att ta en annan väg hem på grund av otrygghet är ett haveri av stora mått. Att en feministisk regering inte går man ur huse när jämställdheten utmanas på detta sätt är för oss obegripligt.

Det är handling och kraftfulla åtgärder som kommer se till att Sverige fortsätter att vara jämställt, inte ett högt tonläge och omotiverade utfall mot oppositionspartier.

Förtryck i hederns namn

Sverigedemokraterna prioriterar lösningar som på riktigt skulle göra skillnad för kvinnor i deras vardag.

En kontaktförbudsreform skulle minska risken att kvinnor blir utsatta för en före detta våldsam partner. Fler övervakningskameror och bättre belysning utomhus skulle öka känslan av trygghet, och fler polisanställda minskar risken att våldtäktsanmälningar läggs på hög. Vidare förespråkar vi kraftigt skärpta straff för sexualbrott, grov kvinnofridskränkning och olaga förföljelse.

Slutligen har vi tagit fram ett omfattande handlingsprogram för att motverka våld och förtryck i hederns namn. Det innefattar bland annat satsningar på information och kunskapsspridning, åtgärder för att förhindra tvångs- och barnäktenskap, samt ett utvecklat stöd till de personer som lyckats bryta sig loss från hedersförtrycket.

Tummar inte på jämställdheten

För Sverigedemokraterna är jämställdhet mellan kvinnor och män helt grundläggande för ett demokratiskt välfungerande land.

Vi kommer aldrig acceptera att våldtäkter blir ett vanligt inslag i vardagen för kvinnor. Inte heller tänker vi vänja oss vid att hedersvåldet tillåts skörda människoliv. Vi tummar inte på jämställdheten, varken i dag eller någon annan dag.

Nämnda personer

Ebba Hermansson

Tidigare riksdagsledamot (SD), tidigare förbundssekreterare Ungsvenskarna
Gymnasieexamen (2015)

Julia Kronlid

Riksdagens andre vice talman, riksdagsledamot (SD), andre vice partiordförande, talesperson för socialförsäkringsfrågor
Socialpedagog (Örebro uni., 2009)

Katja Nyberg

Riksdagsledamot (SD), talesperson i polisfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00