Schlyter på väg in i Naturskyddsföreningen

MILJÖRÖRELSE. Riksdagsledamot Carl Schylter (MP) har ledsnat på partipolitiken och vill hitta andra vägar att förändra samhället. Första steget är att kandidera till Naturskyddsföreningens styrelse.

När Naturskyddsföreningen samlas för riksstämma i mitten av juni ska bland annat en ny styrelse komma på plats. Två personer som kommer att lämna styrelsen är den före detta idrottaren Carolina Klüft och tidigare riksdagsledamoten Anita Brodén (L).

I valberedningens förslag till nya namn finns bland andra Martin Emtenäs, känd från tv-programmet Mitt i naturen, samt nuvarande MP-riksdagsledamoten Carl Schlyter.

Trött på politiken

Carl Schlyter har under mandatperioden kommit på kant med sitt parti i flera frågor. Han säger till Altinget att han är trött på dagens politiska klimat och att han nu vill hitta andra vägar att förändra samhället på.

– Jag kandiderar inte till några politiska uppdrag för Miljöpartiet. Därför vill jag nu engagera mig för Sveriges största miljöorganisation, säger han.

Han tror själv att det är hans koppling till EU, i egenskap av tidigare EU-parlamentariker, som gör att valberedningen ser honom som ett intressant namn för miljöorganisationen.

Naturskyddsföreningen tvingas ofta hantera en uppfattning om att organisationen är en osjälvständig stödtrupp till Miljöpartiet – eller vice versa. Men Carl Schlyter tror inte att han, med sin MP-bakgrund, skulle bidra till att förstärka den bilden om han väljs in i styrelsen.

– Jag tror folk ser mig lika mycket som den jag är, som att jag är en del av Miljöpartiet. Jag har ju dessutom haft en del konflikter med partiet de senaste åren, säger han.

Skog och biologisk mångfald

Bland de frågor som Carl Schlyter vill driva i Naturskyddsföreningen lyfter han fram den biologiska mångfalden och skogen.

– Hotet mot den biologiska mångfalden är en lika akut fråga som klimatet. Alla talar om biobränslen, det är ett hårt tryck på skogen i dag, säger han.

Naturskyddsföreningens nuvarande ordförande Johanna Sandahl sitter kvar på sitt uppdrag ytterligare två år, enligt valberedningens förslag.

Forrige artikel KU-ledamöter kritiserar oppositionens tillkännagivanden KU-ledamöter kritiserar oppositionens tillkännagivanden Næste artikel Skolverkets GD: Jag förstår värdet av förslaget Skolverkets GD: Jag förstår värdet av förslaget
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.