SAK: ”Ingen undkommer talibanerna”

Hur ekonomiskt bistånd ska nå civilsamhället i Afghanistan utan att gynna talibanerna är den stora frågan just nu. Enligt Svenska Afghanistankommittén (SAK) respekterar talibanerna oftast de lokala byarnas vilja till stöd. Johan Schaar, Expertgruppen för biståndsanalys (EBA), ser trots allt en positiv utveckling sedan förra talibanstyret 1996–2001.

På initiativ av Afghanistan och Pakistan hade FN:s råd för mänskliga rättigheter ett specialinsatt möte igår tisdag om situationen i Afghanistan. Afghanistans representant Dr. Nasir Ahmad Andisha lyssnar på ett anförande under mötet.
På initiativ av Afghanistan och Pakistan hade FN:s råd för mänskliga rättigheter ett specialinsatt möte igår tisdag om situationen i Afghanistan. Afghanistans representant Dr. Nasir Ahmad Andisha lyssnar på ett anförande under mötet.Foto: Salvatore Di Nolfi/TT
Marie Lundahl

Efter talibanernas övertagande i Afghanistan har omvärlden i bestörtning och fördömanden strypt sitt ekonomiska bistånd till Afghanistan för att inte understödja talibanernas påtvingade styre.

En negativ, brutal effekt är dock

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00