SAK: ”Ingen undkommer talibanerna”

Hur ekonomiskt bistånd ska nå civilsamhället i Afghanistan utan att gynna talibanerna är den stora frågan just nu. Enligt Svenska Afghanistankommittén (SAK) respekterar talibanerna oftast de lokala byarnas vilja till stöd. Johan Schaar, Expertgruppen för biståndsanalys (EBA), ser trots allt en positiv utveckling sedan förra talibanstyret 1996–2001.

På initiativ av Afghanistan och Pakistan hade FN:s råd för mänskliga rättigheter ett specialinsatt möte igår tisdag om situationen i Afghanistan. Afghanistans representant Dr. Nasir Ahmad Andisha lyssnar på ett anförande under mötet.
På initiativ av Afghanistan och Pakistan hade FN:s råd för mänskliga rättigheter ett specialinsatt möte igår tisdag om situationen i Afghanistan. Afghanistans representant Dr. Nasir Ahmad Andisha lyssnar på ett anförande under mötet. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT
Marie Lundahl

Efter talibanernas övertagande i Afghanistan har omvärlden i bestörtning och fördömanden strypt sitt ekonomiska bistånd till Afghanistan för att inte understödja talibanernas påtvingade styre.

En negativ, brutal effekt är dock att hela den afghanska befolkningen drabbas av frånvaron av bistånd och landet riskerar att hamna i ett ekonomiskt fritt fall de kommande månaderna.

Alla valutareserver har frusits, banksystemet ligger nere, ingen kan överföra pengar in eller ut ur landet och det finns inga kontanter att få ut någonstans, enligt Klas Bjurström, senior strategisk rådgivare på Svenska Afghanistankommittén (SAK).

Vi står inför en fasansfull humanitär katastrof som vida överstiger vad vi tidigare sett.

– Om omvärlden inte gör något för att släppa in pengar igen in Afghanistans offentliga sektor så kommer miljoner människor kastas ut i arbetslöshet, säger han till Altinget.