Så ska nyanlända fördelas över landet

INVANDRING. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna har kommit överens om hur de flyktingar som får uppehållstillstånd ska fördelas mellan länen nästa år, och var de ensamkommande asylsökande barnen ska placeras.

Kristina Gauthier Reberg

Nästa år behövs det bostäder för 21 700 flyktingar som har fått tillstånd att stanna i Sverige men inte kan ordna en bostad på egen hand. Dessutom behövs det 40 000 platser för ensamkommande barn som söker asyl.

Överenskommelsen mellan Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och länsstyrelserna innebär att nästan en tredjedel av de 21 700 nyanlända placeras i Stockholms län. Västra Götaland och Skåne får också en stor del av de nyanlända. Tillsammans tar de tre storstadslänen emot sex av tio nyanlända, utöver dem som ordnar bostad själva.

Nära hälften av de 40 000 asylsökande barnen ska placeras i de tre storstadslänen.

Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna

Nu ska länsstyrelserna förhandla med kommunerna om placeringen av nyanlända och de asylsökande barnen.

Alla kommuner måste sedan den 1 januari 2014 ta emot ensamkommande barn. Regeringen förbereder en proposition om att kommunerna ska kunna tvingas att ta emot också vuxna som har fått uppehållstillstånd. Lagändringen är en del i flyktinguppgörelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna och är tänkt att träda i kraft den 1 mars nästa år.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00