Så genomförs Valu: ”Adrenalinpåslaget är stort”

Det högsta antalet vallokaler någonsin och en metod som utvecklats efter varje val i 30 års tid. Altinget har tittat närmare på hur vallokalsundersökningen SVT/Valu tas fram.

Ett slutgiltigt valresultat kan dröja, men när vallokalerna stängt presenteras SVT:s vallokalsundersökning med en ledtråd om vem som blir Sveriges nästa statsminister.
Ett slutgiltigt valresultat kan dröja, men när vallokalerna stängt presenteras SVT:s vallokalsundersökning med en ledtråd om vem som blir Sveriges nästa statsminister.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Efter veckor av återkommande opinionsundersökningar presenteras på söndagskvällen SVT:s vallokalsundersökning Valu. Undersökningen genomförs vid vallokaler runtom i landet och presenteras så fort vallokalerna stängt.

Statsvetaren Sören Holmberg har arbetat med undersökningen sedan dess start 1991, bland annat som SVT:s expertkommentator.

– Hittills har vi haft någorlunda tur, och skicklighet, att få fram våra prognoser. Vi har haft under en procentenhet fel i snitt per parti. Det får väl sägas att det duger, säger han till Altinget.

 

Hur genomförs Valu?

Arbetet med vallokalsundersökningen utgår från fyra centralorter: Lund, Göteborg, Stockholm och Östersund. Men de vallokaler som sedan omfattas är utspridda i landet och väljs utifrån vad Sören Holmberg kallar en ”informerad slumpmässighet”.

SVT/Valu 2022

Undersökningen genomförs vid 105 vallokaler runtom i Sverige. Det är fem fler än i förra valet. 

Totalt 55 förtidsröstningslokaler omfattas. Även det är 5 fler än i valet 2018 och EU-valet 2019.

Valu presenteras efter att vallokalerna stängt klockan 20.00 på söndagskvällen.

– Vi kanske inte är längst ut i glesbygd, där är det för få väljare. Men annars är vi i hela landet, säger han. 

I år genomförs undersökningen vid 105 valdistrikt, fem fler än tidigare, och 55 förtidsröstningslokaler. Totalt finns över 6 000 valdistrikt i Sverige, och det – ändå begränsade – urvalet har rört till det för prognosen. Åtminstone vid riksdagsvalet 2014 då Feministiskt initiativ enligt Valu skulle komma in i riksdagen med 4 procent, men slutligen landade på 3,1 procent.

Anledningen var främst att Stockholmsdistrikt, där partiet var särskilt starkt, varit överrepresenterade. 

Löpande utvärdering

Vid det förra riksdagsvalet samlades totalt 3 774 formulär in vid vallokalerna, en klar ökning mot de 450 som undersökningen baserades på första gången den genomfördes. 1991 omfattade undersökningen endast tio vallokaler.

– Varje gång sedan dess har vi fått ett större och större urval. Fler människor är med i undersökningen och vi står vid fler vallokaler. Så i den meningen är det mer omfattande nu, säger Sören Holmberg.

Förutom att vallokalsundersökningen har blivit allt större har också arbetet med den analys som görs av enkätsvaren utvecklats.

Sören Holmberg
Sören Holmberg Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi är medvetna om när vi avviker och försöker därmed titta på olika vägningsprocesser. De resultat som prognosen visar bygger på rådata som är insamlade men sen tar vi hänsyn till kända felkällor och annat, säger Sören Holmberg.

Och det kan ändras till nästa gång?

– Absolut. Det sker mycket utvärdering efteråt.

Överskattade SD

Precis som andra väljarundersökningar hamnar Valu alltså ibland snett i relation till det faktiska valresultatet. När Feministiskt initiativ överskattades 2014 så underskattades Sverigedemokraterna med 2,4 procentenheter.

Förra valet överskattades Sverigedemokraterna i stället för första gången i undersökningen. Prognosen visade på 19,2 procent, vilket var 1,6 procentenheter mer än det slutgiltiga valresultatet.

I årets val kan få röster komma att bli avgörande. Gör det Sören Holmberg mer nervös?

– Nej, men det är klart att adrenalinpåslaget när man håller på med sånt här är rätt stort den sista halvtimmen innan prognosen är klar, säger han.

”Det mest fantastiska valåret”

Samtidigt väntar sig Sören Holmberg inte att årets val blir lika jämnt som 1979, ”det mest fantastiska valåret” enligt statsvetaren.

– Det var första gången som jag var med i en valvaka. Då skiftade det åtta, tio gånger mellan blocken och när vallokalerna var stängda så ledde Socialdemokraterna. Men när Olof Palme intervjuades i TV sade han att socialdemokratin nog inte skulle bilda regering.

De borgerliga partierna kunde vinna på söndagspoströsterna, trodde den dåvarande partiledaren, och de rösterna redovisades inte förrän på onsdagen.

– Så vann de borgerliga med 8 400 röster till slut. Det var oerhört jämnt, säger Holmberg.

Om Valu

SVT/Valu genomförs i samarbete mellan SVT, forskare från Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Den första vallokalsundersökningen genomfördes vid valet 1991 och har sedan genomförts vid samtliga riksdagsval, folkomröstningar och EU-val.

Vallokalsundersökningen presenteras efter att vallokalerna stängt då resultatet inte ska påverka valutgången.

Nämnda personer

Sören Holmberg

Professor i statsvetenskap
fil. dr i statsvetenskap (Göteborgs uni., 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00