S väntas bli ordförande i KU – så delar de rödgröna på utskottsposterna

Även partierna i opposition har nu delat ordförandeposterna mellan sig. Tidigare kulturminister Amanda Lind (MP) blir kulturutskottets ordförande. S väntas få ordförandeposterna i försvars-, skatte- och konstitutionsutskotten.

S, V, C och MP har nu delat upp ordförandeuppdragen i utskotten.
S, V, C och MP har nu delat upp ordförandeuppdragen i utskotten.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

På tisdagen väntas riksdagen välja vilka ledamöter som under nästa mandatperiod 2022–2026 ska ingå i riksdagens olika utskott. Högersidan har i en överenskommelse fördelat presidieposter mellan sig, och nu börjar även fördelningen av de övriga posterna klarna.

Läs också

Vänsterpartiet får en ordförande och en vice ordförande i utskotten. Malcolm Momodou Jallow tar platsen som ordförande i civilutskottet, medan partiets vice ordförande Ida Gabrielsson också blir vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Ulrika Heie från Centerpartiet blir trafikutskottets ordförande. Riksdagsdebutanten Elisabeth Thand Ringqvist blir vice ordförande i näringsutskottet.

Tidigare kulturminister Amanda Lind (MP) blir kulturutskottets nya ordförande. Miljöpartiets Emma Nohrén står också som ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

S lär få KU

De utskott som är kvar – och som därmed lär ledas av Socialdemokraterna – är försvarsutskottet, skatteutskottet och konstitutionsutskottet.

Gruppledare för partiet i de utskotten är Peter Hultqvist i försvarsutskottet, Niklas Karlsson i skatteutskottet och Ida Karkiainen i konstitutionsutskottet. Socialdemokraterna har dock ännu inte gått ut med några namn i ordförandefrågan.

Nämnda personer

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

Ulrika Heie

Riksdagsledamot (C), vice gruppledare, ordförande trafikutskottet, förbundsordförande Studieförbundet vuxenskolan
Mellanstadielärarlinjen (Högskolan i Jönköping, 1986)

Emma Nohrén

Riksdagsledamot (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, talesperson miljö och jordbruk
Marin ekologi (Göteborgs uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00