Debatt

S på Gotland: Almedalsveckan är vad deltagarna gör den till

REPLIK. Vi som följt Almedalsveckan under åren undrar vad Annelie Karlsson (S) tycker försvunnit. Alla frågor hon tar upp har behandlats under veckan på senare år. Det skriver partikollegorna från Gotland Meit Fohlin, Hanna Westerén och Ulla Pettersson (S).

"Sverige behöver mer demokrati, fler mötesplatser och mer debatt. Välkommen till Almedalsveckan 2021."
"Sverige behöver mer demokrati, fler mötesplatser och mer debatt. Välkommen till Almedalsveckan 2021."Foto: Henrik Montgomery /TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Meit Fohlin (S)
Gruppledare, Region Gotland
Hanna Westerén (S)
Riksdagsledamot, Gotland
Ulla Pettersson (S)
Distriktsordförande, Gotland


Att en heltidspolitiker helst vill tillbringa sommaren på hemmaplan är inte konstigt eller klandervärt. Men det är oroande när en riksdagsledamot har svårt att se någon att representera i en mer än femtioårig företeelse som utvecklats till det som kallas världens största demokratiska mötesplats.

Läs också

Almedalsveckan är vad deltagarna gör den till. Den som vill bor förstås på Wisby hotell. Andra väljer billigare hotell, vandrarhem, skolsalar, privata lägenheter eller kanske gästrummet hos en partikamrat. Övernattningskapaciteten i Visby har ökat väsentligt i takt med att veckan växt och det finns gott om boenden på resten av ön.

Almedalsveckan är ett plus

Riksdagen måste rimligen företräda hela folket, det tror vi Annelie Karlsson (S) också tycker. Vi har väldigt svårt att förstå att hon inte ser några ”hårt förvärvsarbetande människor” under Almedalsveckan. Bland de mer än 40 000 människor som brukar delta finns semesterfirare som åker in från stugan för att följa några intressanta seminarier, gotlänningar på kompetensutveckling och miljöengagerade ungdomar som delar sovsal och agiterar på gatorna. Där finns också intresseorganisationer, bland dem många resurssvaga, som inom begränsad tid och yta får chans till kontakt med partier, myndigheter och samarbetspartners.

Det är inte så att möjligheten att påverka ”flyttas till en vecka om året”, Almedalsveckan är tvärtom ett plus.

Det är unikt, utom möjligen i Stockholm, där hotellpriserna knappast är låga. Det är inte så att möjligheten att påverka ”flyttas till en vecka om året”, Almedalsveckan är tvärtom ett plus.

"Politiska kärnan finns kvar"

Så återkommer det gamla argumentet om rosévin. (Som om det vore något unikt för Visby.) Vi tar det igen: Alkohollagstiftningen gäller även på Gotland. Alltså har minglaren både fått en inbjudan och tackat ja. Deltagaren väljer själv och bjudningarna är varken öppna för allmänheten eller med i programmet.

Som Annelie Karlsson skriver är Almedalsveckan ”många gånger en mötesplats för intressanta, viktiga och givande samtal” och ”kunskapsutbytet stort”. Vi som följt veckan under åren undrar vad det då egentligen är som Annelie Karlsson tycker försvunnit. De mycket angelägna politikområden hon pekar på i sitt första inlägg är vi helt överens om. Alla frågor hon tar upp har också behandlats under Almedalsveckan på senare år. Utvecklingen innebär att det hela tiden tillkommer nya saker medan den politiska kärnan finns kvar.

Möjligen ser vi numera lite mindre av tidigare års riktigt spektakulära inslag som ölbacksstapling och sedelbränning. Att personskyddet har gjort det svårare att träffa statsministern och andra statsråd på Visbys gator har med djupt tragiska händelser att göra och gäller i hela landet.

Välkommen 2021

Många har synpunkter på veckan och det är bra. Det har vi också. Så låt oss tillsammans arbeta för att Almedalsveckan ännu bättre fyller de behov som de många åren med nästan ständigt stigande deltagarantal vittnar om finns. Sverige behöver mer demokrati, fler mötesplatser och mer debatt. Välkommen till Almedalsveckan 2021.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

"I ärlighetens namn är det inte under Almedalsveckan jag möter vanligt folk"

Jag ställer mig starkt kritisk till att denna från början demokrativecka har kommit att bli så pass exkluderande. Vi som makthavare har en plikt att skapa inkluderande möten och samtal året om, i hela landet. Det skriver Annelie Karlsson (S).

"Socialdemokraterna har ett särskilt ansvar att delta"

Tränger man sig förbi mytbildningen kring Almedalsveckan adresseras ett myller av viktiga samhällsfrågor. Det vore befriande om mötesplatser som denna slapp besudlas av populistiska angrepp, skriver Thomas Hartman, Region Västerbotten.

Replik: S-topp har helt fel om Almedalsveckan

Från rikets högsta maktpositioner ser Annelie Karlsson (S) ned på alla de människor besöker Almedalsveckan. Det handlar om Sveriges största och mest kvalificerade vuxenutbildning, skriver Henric Borgström, ekonomijournalist.

"Åka till Visby för att inhämta folkets synpunkter – skrattretande tanke"

Jag kan sakna många saker så här under coronakrisen. Almedalsveckan är inte en av dem. Mitt politiska mandat börjar och slutar med de människor jag representerar, skriver gruppledaren för Socialdemokraterna, Annelie Karlsson.


Nämnda personer

Annelie Karlsson

Ledamot i riksbanksfullmäktige, andre vice ordförande Handels förbundsråd
Gymnasieutbildning

Hanna Westerén

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
fil.mag i europeisk historia (Högskolan på Gotland 2007)

Meit Fohlin

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Gotland, ledamot (S) SKR:s beredning för kultur och fritid
Kulturgeografi (Umeå uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00