Debatt

"S och SSU saknar all trovärdighet inom försvars- och säkerhetspolitik"

SLUTREPLIK. SD och Ungsvenskarna vill helst se Jimmie Åkesson som statsminister, men allra mest vill vi se en politik som börjar läka alla de sår som över 100 år av socialdemokratisk splittringspolitik åsamkat Sverige. Det skriver SD:s ungdomsförbund. 

Jimmie Åkesson (SD) och statsminister Stefan Löfven (S) under en riksdagsdebatt i oktober 2019. 
Jimmie Åkesson (SD) och statsminister Stefan Löfven (S) under en riksdagsdebatt i oktober 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Max Haienhjelm Andreasson
Försvars och säkerhetspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU
Hugo Hobring
Vice försvars och säkerhetspolitisk talesperson, Ungsvenskarna SDU


Om man ska försöka krysta fram något positivt om SSU så är det att förbundets representanter är makalöst duktiga på att förskjuta skulden från sig själva till andra. Givetvis måste man ha i åtanke att det är fullkomligt nödvändigt när man bedriver en politik som är direkt samhällsskadlig, verklighetsfrånvänd och motsägelsefull.

Riktigt handlingskraft

Lisa Nåbo, försvarspolitisk talesperson för SSU, går friskt fäktandes mot ett flerfront angrepp i sin replik mot allt förutom ämnet i fråga. Tyvärr resulterar det i en osammanhängande och direkt felaktig debattartikel.

Läs också

SSU med Lisa Nåbo i spetsen pratar varmt om expertråd och verkar förorda att dessa ska styra den politiska utvecklingen. Till skillnad från SSU så menar vi på att samhällsutvecklingen ska dikteras av politiker i samråd med experter, inte tvärtom.

Slutligen spelar det ingen större roll vem som sitter på statsministerposten. Det viktiga för Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna, är att politiken som bedrivs inte grundar sig i socialistisk klasshets och oikofobi.

Ungsvenskarna SDU

Hade vi haft ett politiskt styre som på riktigt besuttit handlingskraft, och tagit det säkra före det osäkra, hade vi haft en betydligt större chans att stoppa covid-19 i Sverige.

"Hör och häpna"

Skribenten försöker få det att framstå som att borgerligheten och skattesänkningar på något sätt är orsaken att vi har en undermålig krisberedskap – i själva verket är det ingen annan än Socialdemokraterna själva som är anledningen till detta.

Under mandatperioderna 1996 till 2006 hade vi socialdemokratiska regeringar. Under denna period sjönk totalförsvarsanslaget från 2,2 procent till 1,2 procent. Inte nog med det men regeringen producerade ett kommittédirektiv år 2018 med anledning av hälso- och sjukvårdens beredskap.

Hör och häpna: ”Uppbyggnaden av beredskapslagret avslutades 1995-96. Sedan slutet av 1990-talet har lagret anpassats till den förändrade hotbilden och successivt avvecklats. År 1999 övertog Socialstyrelsen ansvaret för lagren från Överstyrelsen för civil beredskap. Efter försvarsbeslutet 2005-2006 påbörjades en ny avvecklingsfas. Målsättningen var att all materiel som inte kunde användas vid katastrofer i fred skulle avvecklas och lagerytorna minskas”.

Stycket ovan talar för sig självt. SSU och Socialdemokraterna saknar all form av trovärdighet i frågor som rör försvars- och säkerhetspolitik.

Samtliga försvarspolitiska motioner

Lisa tillsammans med SSU påstår att Sverigedemokraterna år 2014 inte önskat återupprätta Sveriges beredskapslager, eller påtalat problematiken med en bristfällig krisberedskap.

Vi har konsekvent förespråkat upprättandet av beredskapslager, vilket går att återse i samtliga av våra försvarspolitiska motioner. Vidare vill Sverigedemokraterna finansiera förslagen som återfinns i försvarsberedningens rapport ”Värnkraft”, varav ett är att återupprätta diverse beredskapslager.

"Läka alla sår"

Slutligen spelar det ingen större roll vem som sitter på statsministerposten. Det viktiga för Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna, är att politiken som bedrivs inte grundar sig i socialistisk klasshets och oikofobi.

Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna vill helst se Jimmie Åkesson (SD) som statsminister, men allra mest vill vi se en politik som börjar läka alla de sår som över 100 år av socialdemokratisk splittringspolitik åsamkat Sverige.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

SSU replikerar: Gud bevare oss från SDU:s intuition och järnhand

Kritiken från Ungsvenskarna är närmast skrattretande ihålig men situationen är alldeles för allvarlig att skratta åt. Vi behöver nu agera efter tillgänglig expertis, skriver Lisa Nåbo, styrelseledamot i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

"Sveriges krisberedskap är helt undermålig"

Coronaviruset destabiliserar nationen. En lamslagen politisk ledning resulterar i en havererad sjukvård, en samhällelig rädsla och en total motgång för hela den svenska säkerheten, skriver Ungsvenskarna SDU. 


Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00