S-ledamot öppen för Moderaternas förslag till biståndsreform

Moderaternas förslag om en fyraårig utgiftsram för biståndet får nu ett positivt mottagande från Socialdemokraternas Kenneth G. Forslund. ”Det kanske till och med är en förutsättning för att behålla ett enprocentsmål över tid”, säger han.

Under onsdagen paneldebatt på Forum Civ fick politikerna bland annat svara på frågan om mer bistånd ska gå via civilsamhället. Samtliga svarade ja.
Under onsdagen paneldebatt på Forum Civ fick politikerna bland annat svara på frågan om mer bistånd ska gå via civilsamhället. Samtliga svarade ja.Foto: Forum Civ
Anders Gustafsson

Moderaternas förslag kom hösten 2019 och går ut på att biståndet får en fyraårig utgiftsram i stället för ett enprocentsmål över ett budgetår. Mer liknande det som gäller för politikområden som försvar och infrastruktur. Tanken är att minska ryckigheten som lätt uppstår i takt med att svensk ekonomi expanderar eller kontraherar. 

Bakgrunden till M:s förslag

Förslaget kom efter en rapport som Lars Anell skrev för Expertgruppen för biståndsanalys, EBA.

Han skrev på DN debatt 2017 att ”Idén om ett biståndsmål har tjänat ut sin roll”.

I en replik varnade Thord Palmlund, tidigare Sida och UNDP, för att förslaget riskerar att ta bort det skydd för biståndets volym som behövs i dag mer än någonsin. Palmlund pekade på allt fler flyktingar och den globala uppvärmningen har tillkommit som globala utmaningar sedan 1968, när enprocentsmålet antogs av riksdagen. 

Samtidigt vill M sänka nivån till 0,7 procent av BNI. Så när utrikesutskottets socialdemokratiske ordförande Kenneth G. Forslund (S) uttalar sig positivt om förslaget, så är det den fyraåriga utgiftsramen han syftar på.

– Jag håller inte med om att man ska gå ner till 0,7 procent. Det är den ekonomiska och administrativa lösningen jag syftar på. För ryckigheten i biståndet är ett problem, säger Forslund till Altinget.

– När konjunkturen bromsar in eller ekonomin växer väldigt snabbt, så skapar det en ryckighet. Behoven i världen är oändliga. Men när vi exempelvis får en stark tillväxt och därmed ett kraftigt ökat bistånd, så kan vi i det korta perspektivet få problem att göra slut på pengarna på ett ansvarsfullt sätt.

Är det här på väg att bli S-politik?

– Nej det är det inte. Men jag ser att Moderaterna har hittat något här som jag menar är värt att titta närmare på, säger Forslund.

Forum Civ anordnade på onsdagen debatten ”Vad händer med biståndet efter valet?”. Det finns en oro inom civilsamhällesorganisationerna och i biståndssammanhang för kontinuiteten i biståndspolitiken.

Inte minst märktes det före debatten, när flera närvarande hördes diskutera tisdagens partiledarutfrågning i SVT. Ebba Busch (KD) fick då frågan om biståndsbudgeten bör minska.

Hittills har det framstått som att KD och L skulle utgöra en motvikt mot Sverigedemokraterna och Moderaterna som vill sänka nivåerna. 

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.