Debatt

Riksdagsledamöter: Vi sjunger ingen lovsång till kungen

DEBATT. Vi riksdagsledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksdagen öppnar. Den lojalitet vi känner ska rikta sig till medborgarna, inte till Carl Gustaf Bernadotte. Det skriver fyra riksdagsledamöter från L, C, V och S.

Kung Carl XVI Gustaf i plenisalen i samband med riksmötets öppnande 2019. Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda, skriver debattörerna. 
Kung Carl XVI Gustaf i plenisalen i samband med riksmötets öppnande 2019. Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda, skriver debattörerna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Joar Forssell (L)
Riksdagsledamot
Niels Paarup-Petersen (C)
Riksdagsledamot
Mia Sydow Mölleby (V)
Riksdagsledamot
Emilia Töyrä (S)
Riksdagsledamot och styrelseledamot, Republikanska föreningen


I dag samlas vi riksdagsledamöter för att inleda ett nytt arbetsår. Riksmötets öppnande är en högtidlig ceremoni och en viktig symbol för den svenska demokratin, som dessutom fyller hundra år under den här mandatperioden.

Årets öppnande blir annorlunda än vanligt med anledning av den rådande pandemin. Sveriges icke-valde statschef Carl Gustaf Bernadotte kommer dock även i år att få det hedervärda uppdraget att förklara riksmötet för öppnat.

Motsats till demokrati 

Det är olämpligt att kungen öppnar riksmötet och håller tal till oss folkvalda. Kungen bör enligt grundlagens förarbeten inte uttala sig i politiska frågor, men under årens lopp har han tagit upp en hel del kontroversiella frågor. Hans tal i samband med riksmötets öppnande har även blivit längre med åren.

Kungen bör enligt grundlagens förarbeten inte uttala sig i politiska frågor, men under årens lopp har han tagit upp en hel del kontroversiella frågor.

Kungen innehar vårt lands högsta offentliga ämbete, men han har inte tillsatts på ett demokratiskt sätt eller ens efter kompetens och duglighet. Han kan inte ses som en symbol för folkviljan eller ett demokratiskt Sverige. Monarkin och kungen legitimerar bördsprivilegier och därmed motsatsen till demokrati.

"All din lit till honom sätt"

I samband med kungens tal i kammaren förväntas vi riksdagsledamöter att börja vårt arbetsår med en lojalitetsförklaring. Inte gentemot folket, vilket borde vara det naturliga. Genom att sjunga Kungssången till ackompanjemang av trumpetfanfarer ska vi markera att den lojalitet vi känner i våra ”hjärtans djup” riktar sig, inte till väljarna, utan till Carl Gustaf Bernadotte. Vi antas vara ”honom trofast och hans ätt” och underlätta hans arbete, göra ”kronan på hans hjässa lätt”. Det mest fundamentala är dock strofen: ”all din lit till honom sätt”.

Vi riksdagsledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksdagen öppnar. Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen. Riksmötets öppnande är en viktig händelse för den svenska demokratin. Därför ska riksdagen inte påbörja arbetsåret med en hyllning till ett odemokratiskt och föråldrat styrelseskick.

Traditionen måste upphöra

Sverige är fortfarande en monarki, men lovsången till kungen är en av de mest föråldrade delarna av vårt statsskick. Den lojalitet vi riksdagsledamöter känner ska rikta sig till medborgarna, inte till Carl Gustaf Bernadotte. Därför borde kungssången tas bort från riksmötets öppningsceremoni.

Hängivenheten ska gälla demokratin, eftersom förtroendet som vi riksdagsledamöter har fått kommer från väljarna. Traditionen att sjunga kungssången måste upphöra.

Nämnda personer

Emilia Töyrä

Tidigare riksdagsledamot (S)
Gymnasieutbildning

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

Joar Forssell

Riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen, utrikespolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00