Riksdagsledamot personligt engagerad i Ukraina – ”Mår så jäkla dåligt”

Lars Thomsson (C) har sina rötter i Ukraina och har daglig kontakt med många vänner i landet. Sedan den ryska invasionen inleddes jobbar han dygnet runt med frågan, i riksdagens kammare, i OSSE-delegationen och som ordförande för den svensk-ukrainska vänskapsgruppen.

Riksdagsledamoten Lars Thomssons (C) morföräldrar kom till Sverige från Gammalsvenskby i Ukraina 1929.
Riksdagsledamoten Lars Thomssons (C) morföräldrar kom till Sverige från Gammalsvenskby i Ukraina 1929.Foto: TT/Wikipedia/Centerpartiet
Johan Manell

Människor världen över förfasas över Putins invasion av Ukraina. Politiker kraftsamlar för att med sanktioner försöka försvaga den ryska regimen och hjälpa ukrainarna. En svensk riksdagsledamot som blir särskilt illa berörd av det som nu händer i Ukraina är Lars Thomsson (C). Han har nämligen nära band till landet.

– Jag kommer delvis från Ukraina själv. Min mormor och morfar kom till Sverige från Gammalsvenskby i Ukraina 1929. Jag har jobbat mot landet i olika former sedan 2006. Jag har varit i Ukraina 20 gånger, senast i oktober, berättar han för Altinget.

Vänskapsgrupp

När Lars Thomsson kom in i riksdagen 2018 återuppväckte han tillsammans med kollegan på Gotlandsbänken, Hanna Westerén (S), riksdagens svensk-ukrainska vänskapsgrupp. Gruppen, där han själv är ordförande, anordnar olika aktiviteter och utbyten med landet.

– Vi är ett 25-tal medlemmar i själva nätverket. På senare tid har vi bjudit in alla riksdagsledamöter och kanslipersonal för att det är ett så stort intresse.

Man mår så jäkla dåligt som person och det här tar all energi, lust och ork av en.

Lars Thomsson (C)
Riksdagsledamot
Planerna på att under mandatperioden resa till parlamentet i Kiev har stoppats, först av pandemin och nu av kriget. Däremot hade gruppen nyligen ett möte med Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk, och i nästa vecka ska de träffa ordföranden för den ukrainska OSSE-delegationen Nikita Poturayev på ett digitalt möte.

Vänner i landet

Lars Thomsson och hans fru har samtidigt daglig kontakt med vänner i Gammalsvenskby. Hittills är inte orten en av de mest drabbade men kriget är i allra högsta grad närvarande.

– Vi ser dagligen hur det blir värre och värre. Gammalsvenskby är sedan tre dygn kringskuret av ryska trupper. Ryssarna har intagit grannstäder. Vi fick en direktrapport att ryssarna nu beter sig som under Stalins utrensning 1937. De stjäl mat, stjäl guld, tar djur och tillfångatar folk. Det är extremt tragiskt att det som har hänt tidigare i historien återupprepas.

OSSE

Thomsson är även ledamot i riksdagens delegation till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Även på OSSE-mötena är det fullt fokus på Ukraina

– Sedan den 24 februari är det bara en enda fråga på agendan och det är Putins krig mot Ukraina. Det är total uppslutning mot Ryssland. Till och med Belarus börjar svänga och ta mer en medlarroll, i början stödde de Rysslands linje.

Hur man än vrider och vänder på det kommer Putin att bli den stora förloraren. Långsiktigt är jag hoppfull  att Ukraina kommer gå stärkt ur det här.

Lars Thomsson (C)
Riksdagsledamot

Organisationen försöker nu aktivera den så kallade Moskvamekanismen som ger rätt att undersöka situationen för de mänskliga rättigheterna i ett land.

– Den dagen det lättar ska alla system vara riggade för övervakning och rapportering av vad som hänt så att det inte är några krigsbrott som går under radarn, säger han.

Rysk provokation

Det som är lite speciellt i sammanhanget är att även Ryssland fortsatt deltar på organisationens möten – liksom Ukraina. Men Ryssland bojkottar den enda punkten på mötena, den som heter ”Den ryska aggressionen mot Ukraina”.

– De uppträder väldigt provocerande. De kan inte kalla det aggression utan de har begärt en egen punkt där de ger sin syn på läget och anklagar Ukraina och västvärlden för att ha skapat den här situationen. Det är samma mönster som i andra sammanhang. De försöker skapa en helt annan världsbild som de är helt ensamma om att tro på i dag.

Svårt

Med så starka band till Ukraina som Lars Thomsson har i form av både familj och vänner är det smärtsamt för honom att bevittna det som händer i landet för närvarande.

– Jag har jobbat med det här dygnet runt sen den 24 februari. Man mår så jäkla dåligt som person och det här tar all energi, lust och ork av en. Men i förhållande till dem som riskerar sitt liv så är det ju ingenting. Det är otroligt att vi ska behöva uppleva det här år 2022. Det är ändå det som är det bestående intrycket.

Hoppfull

Även om det är svårt att se ett slut på kriget i dagsläget är Lars Thomsson ändå hoppfull.

– Hoppet som jag ändå har är att alla människor vill leva i fred och frihet och det är bara demokrati som kan leverera det. Det innebär att Putin kommer att förlora det här kriget långsiktigt. Hur man än vrider och vänder på det kommer Putin att bli den stora förloraren. Långsiktigt är jag hoppfull  att Ukraina kommer gå starkt ur det här. Men det är bara frågan hur raserat det blir och vilket mänskligt lidande man ska tvingas genomlida innan kriget avslutas.

Riksdagsanförande

Thomsson höll redan några dagar före den fullskaliga invasionen i Ukraina ett anförande i riksdagen om situationen i landet och Gammalsvenskby. Du kan se det här nedan:

Nämnda personer

Lars Thomsson

Samordnare Energiön Gotland
Lantmästare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00