Riksdagsledamot hoppar av utredning – kritisk till nya direktiv

Regeringen kommer att ändra direktiven för utredningen om möjlighet till socialtjänstinsatser utan föräldrars samtycke. Det får riksdagsledamoten och utredaren Karin Rågsjö (V) att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Karin Rågsjö (V) lämnar uppdraget som statlig utredare. 
Karin Rågsjö (V) lämnar uppdraget som statlig utredare. Foto: Marie Lundahl/Altinget
Albin Bohlin

För ett år sedan fick Karin Rågsjö i uppgift att utreda möjligheterna om socialtjänsten ska ha möjlighet att besluta om insatser, såsom samtalsstöd eller föräldrautbildning, utan vårdnadshavares samtycke. Utredningens syfte var att presentera för- och nackdelar med ett sådant förslag.

Nu är regeringen och Sverigedemokraterna överens om att direktiven för utredningen ska ändras. Fokuset ska i stället vara att undersöka hur det offentliga tidigare ska kunna kliva in och stötta familjer som har problem.

Ekot avslöjar att Karin Rågsjö tidigare i veckan har begärt att få lämna sitt utredaruppdrag med omedelbar verkan.

– Nej, det här blir inte bra. Det blir en repressionsutredning och då drar jag, helt enkelt, säger hon.

Riksdagsledamoten anser att en större vikt kommer att läggas vid sanktioner och att utredningen blir en beställning från regeringen. På frågan om en statlig utredare egentligen bara ska genomföra direktiven, utan att ha en åsikt om dem, svarar Rågsjö:

– Det tycker inte jag. Jag tycker att det här har varit en fantastisk resa, det har varit fantastiska sekreterare med. Nu kommer det nya direktiv och jag är politiker. Jag är politiskt tillsatt, jag är inte statstjänsteman.

Socialtjänstministern och Karin Rågsjö är överens om att en ny utredare behöver utses. ”Det nya uppdraget kommer att ställa krav på en annan profil hos den särskilde utredaren”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i en kommentar till Ekot.

Nämnda personer

Karin Rågsjö

Riksdagsledamot (V), sjukvårdspolitisk talesperson
Socionom (Stockholms uni. 1978)

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00