Debatt

Replik: Sida diskriminerar inte

Sida är en förvaltningsmyndighet och följer den statliga värdegrunden, skriver myndigheten i en replik. 

”Sida diskriminerar inte organisationer”, skriver debattören i en replik. 
”Sida diskriminerar inte organisationer”, skriver debattören i en replik. Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en debattartikel publicerad den 28 juni kritiseras Sidas riktlinjer för projektstöd av flera företrädare för organisationer som är kritiska till dagens abortlagstiftning.

Sida är en förvaltningsmyndighet som utgår från den statliga värdegrunden och svensk politik på området. Vårt villkor är att de organisationer vi stödjer finansiellt inte agerar på ett sätt som motarbetar den svenska politiska linjen om sexuella och reproduktiva rättigheter inklusive rätten för kvinnor att besluta om sin egen kropp.

Diskriminerar inte 

I nämnda riktlinjer från 2023 Rapport anges bland annat att Sida och Sidas samarbetsparter gemensamt inom ramen för de samarbeten och partnerskap som etableras, bland annat tar avstånd ifrån uttalanden eller aktiviteter som undergräver sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Sida diskriminerar inte organisationer på grund av deras grundläggande värderingar men med formuleringen att ”ta avstånd från” menas att Sida inte stödjer organisationer som aktivt driver en anti-abortagenda.

Läs tidigare inlägg i debatten

Ideologisk imperialism när abortkritik diskvalificerar från Sida-bidrag

Att Sida buntar ihop kritik av abort med korruption, trafficking och terrorfinansiering är inget annat än ett hån mot alla kristna som genom årtusendena har argumenterat för livets helgd. Det skriver företrädare för flera organisationer som alla i varierande grad är kritiska till dagens abortlagstiftning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024