Debatt

Replik: S-topp har helt fel om Almedalsveckan

REPLIK. Från rikets högsta maktpositioner ser Annelie Karlsson (S) ned på alla de människor besöker Almedalsveckan. Det handlar om Sveriges största och mest kvalificerade vuxenutbildning, skriver Henric Borgström, ekonomijournalist.

Det finns nog ingen vecka på året som jag har lärt mig så mycket om samhällslivet som under Almedalsveckan, skriver debattören.
Det finns nog ingen vecka på året som jag har lärt mig så mycket om samhällslivet som under Almedalsveckan, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Henric Borgström 
Ekonomijournalist 


Annelie Karlsson (S) från Kiaby utanför Kristianstad, tidigare partiombudsman, har av Socialdemokraternas ledning upphöjts till några av de viktigaste positionerna i Sveriges riksdag: gruppledare för partiet och ledamot i riksdagsstyrelsen, utrikesnämnden och krigsdelegationen, som vid krig eller krigsfara kan ersätta riksdagen.

Jag brukar inte använda ordet pamp om den som har många uppdrag, men pampfasoner är på sin plats om Annelie Karlssons grova generalisering om Almedalen i Altinget den 4 juli.

Läs också

En kvalificerad vuxenutbildning

Från rikets högsta maktpositioner ser hon ned på de flera tiotusentals personer från politiska partier, näringslivet, offentliga förvaltningar, ideella organisationer och inte minst intresserade semesterlediga som årligen besöker omkring 4 000 evenemang i Almedalen utspridda på åtta dagar, ofta i trista sammanträdeslokaler mitt i sommaren. 

Makthavare på högsta nivån som Annelie Karlsson har med hennes överlägsna attityd mycket att lära.

Henric Borgström  , Ekonomijournalist 

Det handlar om Sveriges största och mest kvalificerade vuxenutbildning. Men Annelie Karlsson skriver: ”För mig är det en skrattretande tanke att åka till Visby under industrisemestern för att inhämta folkets synpunkter.”.

"Det är helt fel"

Ytterligare ett par nedlåtande formuleringar från den tidigare ombudsmannen, som ofta framhåller att hon har varit butiksbiträde, är följande: ”Medan rosévinet porlar ned i glasen och näringslivets grillbufféer mättar hungriga lobbyister växer ojämlikheten” och ”I myllret bland rosévin, kavajer och PR-byråer blir dessa frågor, och de orättvisor som ligger bakom, sällan föremål för de många diskussioner som sker i vad som ska vara det största politiska samtalet.”

Det är helt fel. Om Annelie Karlsson från Kiaby alls har varit i Almedalen under politiska veckan har hon tydligen inte orkat bläddra igenom den tjocka katalogen med alla de seriösa diskussioner, debatter och föredrag som anordnas om ekonomi. Där finns fördelningsfrågor i stort sett alltid med.

Karlsson har mycket att lära

Det är tråkigt att ombudsman Karlsson går till attack mot att hennes eget parti Socialdemokraterna var först med enkla, goda och trevliga måltider för de många kunskapstörstande som efter långa dagar blivit hungriga och törstiga. Och dessutom pigga på att fortsätta diskussionerna.

Jag har varit i Almedalen sedan 1976. Det finns nog ingen vecka på året som jag har lärt mig så mycket om samhällslivet som under den. Det gäller med all säkerhet också alla de många tusentals som anstränger sig för att ta del av seriös information.

De som inte själva vill bör inte se ned på oss som har ambitioner att lära. Makthavare på högsta nivån som Annelie Karlsson har med hennes överlägsna attityd mycket att lära.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten: 

"Socialdemokraterna har ett särskilt ansvar att delta"

Tränger man sig förbi mytbildningen kring Almedalsveckan adresseras ett myller av viktiga samhällsfrågor. Det vore befriande om mötesplatser som denna slapp besudlas av populistiska angrepp, skriver Thomas Hartman, Region Västerbotten. 

"Åka till Visby för att inhämta folkets synpunkter – skrattretande tanke"

Jag kan sakna många saker så här under coronakrisen. Almedalsveckan är inte en av dem. Mitt politiska mandat börjar och slutar med de människor jag representerar, skriver gruppledaren för Socialdemokraterna, Annelie Karlsson. 


Nämnda personer

Annelie Karlsson

Ledamot i riksbanksfullmäktige, andre vice ordförande Handels förbundsråd
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00