Debatt

"Åka till Visby för att inhämta folkets synpunkter – skrattretande tanke"

DEBATT. Jag kan sakna många saker så här under coronakrisen. Almedalsveckan är inte en av dem. Mitt politiska mandat börjar och slutar med de människor jag representerar, skriver gruppledaren för Socialdemokraterna, Annelie Karlsson. 

I myllret bland rosévin, kavajer och PR-byråer blir viktiga frågor om orättvisor sällan föremål för diskussion, i vad som ska vara det största politiska samtalet, skriver debattören. 
I myllret bland rosévin, kavajer och PR-byråer blir viktiga frågor om orättvisor sällan föremål för diskussion, i vad som ska vara det största politiska samtalet, skriver debattören. Foto: Georg Gyllenfjell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Annelie Karlsson (S)
Gruppledare


Det påstås ibland att politikerveckan i Visby för väljare och politiker samman och skapar ett viktigt demokratiskt samtal. Jag vet inte vilken PR-byrå som kom på den frasen men det perspektivet på politik är mig främmande.

Mitt politiska mandat börjar och slutar med de människor jag representerar. Det jag gör politiskt vilar på deras förtroende. För mig är det en skrattretande tanke att åka till Visby under industrisemestern för att inhämta folkets synpunkter. Den politiker som har så svag koppling till vanligt folks vardag att den måste hyra in sig på Wisby Hotel för 4 000 kronor natten och vandra runt på Visbys gator i hopp om att träffa på någon att representera bör fundera om.

"Hungriga lobbyister"

Medan rosévinet porlar ner i glasen och näringslivets grillbufféer mättar hungriga lobbyister växer ojämlikheten. Medellivslängden bland kvinnor i LO-yrken sjunker. Gini-koefficienten (måttet på ojämlik fördelning) vad gäller förmögenhet placerar Sverige mellan USA och Ryssland som det näst mest ojämlika landet. De flesta som jobbar på skolor i fattiga områden vet att det går åt mer mat på måndagar och fredagar, då en hel del barn tittar in i tomma skafferier och kylskåp under helgerna och nu under sommarlovet.

Under krisens gång har det blivit alltmer uppenbart hur mycket hårdare viruset slagit mot de som har sämre ekonomisk ställning.

Ojämlikheten ska bekämpas

Den politiker som har så svag koppling till vanligt folks vardag att den måste hyra in sig på Wisby Hotel för 4 000 kronor natten och vandra runt på Visbys gator i hopp om att träffa på någon att representera bör fundera om.

Annelie Karlsson (S)
Gruppledare

Vi har tagit flera steg i rätt riktning de senaste åren. Sedan 2014 har vi till exempel höjt bostadsbidraget för barnfamiljer med svag ekonomi, infört en ny bankskatt så att även den stenrika finansindustrin är med och bidrar, höjt garantipensionen och bostadstillägget för pensionärer och mycket mer.

Men kampen mot ojämlikheten är kärnan i det socialdemokratiska uppdraget och jag ser flera områden där ojämlikheten ska bekämpas framöver:

  • Vi behöver förbättra arbetsvillkoren för personalen i vården och omsorgen för att säkra kvaliteten i omsorgen för våra äldre
  • Skrota otrygga och osäkra arbetsvillkor såsom allmän visstid och möjligheten till hyvling
  • Reformera det fria skolvalet som möjliggör för privata skolor att selektivt välja sina elever och framförallt välja bort andra
  • Säkerställa att skattebetalarnas pengar går till våra barns utbildning och inte till marknadens vinstuttag
  • En rättvisare beskattning som minskar klyftorna
  • Fortsätta höja pensionerna, i synnerhet för de som arbetat ett helt yrkesliv och ändå har låg pension.

I myllret bland rosévin, kavajer och PR-byråer blir dessa frågor, och de orättvisor som ligger där bakom, sällan föremål för de många diskussioner som sker i vad som ska vara det största politiska samtalet.

Fokus på de representerade

Jag kan sakna många saker så här under coronakrisen. Alla personliga möten är en av dem. Möten med undersköterskor, föräldrar, butiksbiträden, fackombud, städare och många fler som alla bär på pusselbitar till lösningen på hur vi ska bygga det starka samhälle som vi behöver, både för att klara kris och för vår vardags lycka.

Jag hoppas kunna se fram emot Almedalsveckan i framtiden. Mitt politiska mandat börjar och slutar med de människor jag representerar. Min fokus kommer vara på deras vardag och de orättvisor som de upplever. Jag hoppas att fler som besöker Almedalsveckan tar efter.

Nämnda personer

Annelie Karlsson

Ledamot i riksbanksfullmäktige, andre vice ordförande Handels förbundsråd
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00