Debatt

Replik: Finns inte fog för Motvind Sveriges tolkningar

Motvind Sveriges debattartikel innehåller felaktiga beskrivningar av slutsatserna i vindkraftsutredningen, skriver Ulrika Liljeberg, särskild utredare, i en replik.

Artikelförfattarna uppger att utredningen ”vädjar till regeringen att lägga mer skattepengar på ett energislag, läs vindkraft.”
Detta stämmer inte, skriver särskilda utredaren. 
Artikelförfattarna uppger att utredningen ”vädjar till regeringen att lägga mer skattepengar på ett energislag, läs vindkraft.” Detta stämmer inte, skriver särskilda utredaren. Foto: Centerpartiet
Ulrika Liljeberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Torbjörn Sjödin och Madeleine Staaf Kuras artikel innehåller felaktiga beskrivningar av slutsatserna i utredningens betänkande SOU 2023:18, Värdet av vinden.

Artikelförfattarna uppger att utredningen ”stött på en olönsam vindkraftsindustri som inte klarar av att bära sina egna kostnader. Det finns helt enkelt ingen ekonomi att betala ut något, varken till drabbade eller till kommuner.”

Läs också

Det finns inget fog för detta i betänkandet. Vi föreslår tvärtom intäktsdelning och rätt till inlösen för närboende, som vi bedömer att vindkraften kan bära kostnaderna för (se s. 125 i betänkandet).

Därtill indikerar bland annat jämförelser med grannländer att det finns ett utrymme för vindkraften att bära ytterligare kostnader för incitament till kommuner (se s. 137 i betänkandet).

Stämmer inte

Vidare uppger artikelförfattarna att utredningen ”vädjar till regeringen att lägga mer skattepengar på ett energislag, läs vindkraft.”

Detta stämmer inte.

Utredningens slutsats är att tillräckliga incitament för kommuner enbart kan skapas genom en kommunal intäkt, och att en sådan intäkt – rent juridiskt – bara kan skapas genom antingen statlig finansiering eller ökad beskattning av vindkraften (se s. 95 i betänkandet).

Utredningen är dock, så som våra direktiv är utformade, förhindrade att lämna förslag på något av dessa alternativ. Vi föreslår därför att frågan bereds vidare inom Regeringskansliet.

Utredningen tar följaktligen inte heller ställning mellan finansieringsalternativen statlig finansiering eller ökad beskattning av vindkraften. Om ökad beskattning väljs, är det vindkraften som bär kostnaden.

Vindkraften skapar betydande värden

Utredningens slutsats är att vindkraften skapar betydande värden för samhället och industrin, men att en större del av värdet bör återföras till produktionens närområde (se s. 25 i betänkandet). Om så sker finns goda förutsättningar för en fortsatt hållbar utbyggnad av vindkraften.

Läs tidigare inlägg i debatten

Vindkraftsutredningen ett praktexempel på politiskt önsketänkande

Ulrika Liljebergs vindkraftsutredning är ett utmärkt exempel på när politiskt önsketänkande krockar med verkligheten. Det skriver Torbjörn Sjödin och Madeleine Staaf Kura, företrädare från Motvind Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00