Debatt

Replik: ”Brandberg och Avci kletar lögner på mig”

Liberalernas högsta företrädare vägrar att försvara sitt partis egen politik, skriver riksdagsledamoten Linda Westerlund Snecker (V) i en replik.

Jag noterar att Liberalerna i dag är tysta om språktest för tvååringar och kopplingen till tvångsomhändertagande, skriver Linda Westerlund Snecker.
Jag noterar att Liberalerna i dag är tysta om språktest för tvååringar och kopplingen till tvångsomhändertagande, skriver Linda Westerlund Snecker.Foto: Henrik Montgomery/TT
Linda W Snecker
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I avsaknad av både politiska förslag och sakkunniga på sitt departement svingar jämställdhetsminister Paulina Brandberg sitt liberala svärd till både höger och vänster i sin debattartikel. Alla andra partier har enligt Brandberg gjort fel.

Invandrare görs till syndabockar

I valrörelsen skylldes samhällsproblem efter samhällsproblem på invandrare och på förorterna. Människor pekades ut som problem bara för sin bakgrund eller sitt bostadsområde. Moderater föreslog att barn i förorten ska ADHD-screenas och Liberalerna ville införa språktester för tvååringar. I utspelet om språktest för tvååringar kopplade Johan Pehrson (L) själv ihop det med möjligheten att tvångsomhänderta barn. Det var alltså han själv som gjorde den kopplingen.

Läs också

På ett valmöte i Linköpingsförorten Skäggetorp lyfte jag detta. Brandbergs partikamrat tillika före detta partisekreterare Juno Blom stod bredvid mig på scenen, men nu vägrar Liberalernas högsta företrädare att försvara sitt partis egen politik. I stället försöker Brandberg, Avci med flera, kleta lögner på mig.

Liberalerna skyller på andra

Jag noterar att Liberalerna i dag är tysta om språktest för tvååringar och kopplingen till tvångsomhändertagande. Till skillnad från andra vallöften och principer som de har svikit så är detta något jag välkomnar att de verkar ha släppt.

Vill man på riktigt göra något för en stark socialtjänst – inte minst är det viktigt för att bekämpa hedersvåldet – då ska man se till att socialtjänsten har tillräckligt med anställda.

Fler partier borde sluta prioritera politiskt spel före att genomföra viktiga förändringar skriver Brandberg. Jag välkomnar det.

Vill man på riktigt göra något för en stark socialtjänst – inte minst är det viktigt för att bekämpa hedersvåldet – då ska man se till att socialtjänsten har tillräckligt med anställda. Och vill man på riktigt att barn ska lära sig svenska, då ska man se till att förskola och skola har de resurser de behöver. Men den budget som Liberalerna driver igenom tillsammans med Sverigedemokraterna innebär dessvärre raka motsatsen. Den innebär enorma nedskärningar i kommunernas verksamhet runtom i Sverige. Då duger det inte att skylla på andra.

Läs tidigare inlägg i debatten

Demirok, ta ställning för kvinnor och barns trygghet

Centerpartiet väljer i dag ny partiledare. Nu måste partiet göra ett vägval i viktiga frihetsfrågor, inte minst rörande kvinnors trygghet och hedersförtryck. Muharrem Demirok bör tydligt ta ställning mot relativisering av våld och rödgrön handlingsförlamning. Det skriver Paulina Brandberg (L) och Gulan Avci (L).

Nämnda personer

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Master i juridik (Lunds uni., 2008)

Gulan Avci

Nationell samordnare mot utanförskap, riksdagsledamot (L), ledamot i partistyrelsen
Studier i statsvetenskap och religionsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00