Regionrådet: Gör om fördelningen av statsbidragen

Regeringen höjer de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 16 miljarder, varav 6 miljarder i riktade bidrag. Välkommet, men regeringen borde göra om fördelningen mellan kommuner och regioner, anser regionråd Gilbert Tribo (L).

Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka PrahlLinda Berglund

Regeringen skjuter till 10 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och regioner nästa år. Det meddelar representanter för Tidöpartierna på en pressträff. Dessutom ska 6 miljarder gå till riktade statsbidrag. 

– Det är välkomna pengar, absolut, men det är helt omöjligt att kunna läsa ut någon helhet när vi tittar på det. Vilka pengar försvinner, vilka kommer till, det är helt omöjligt, säger Gilbert Tribo (L), regionstyrelsens vice ordförande i Skåne till Altinget.

Samtidigt uppskattar Sveriges kommuner och regioner (SKR) att det är 28 miljarder som saknas. Regeringen uppmanar i stället kommuner och regioner att ta eget ansvar. Det genom att bland annat använda sig av resultatutjämningsreserven, det vill säga de tidigare överskotten. 

Regionerna får det riktigt tufft. 

Annika Wallenskog, Chefsekonom SKR

– Här har man ett eget ansvar att göra mer. Vi stöttar med mer än hälften av det här underskottet. Det ska underlätta men vi kan inte stötta kommuner och regioner med allt, lika lite som vi kan stötta hushållen med allt. Det skulle på driva på inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på pressträffen.

– Vi gör bedömningen att de här 10 miljarderna kommer driva på sysselsättningen. 

Satsningen utgör en fjärdedel av reformutrymmet. Av de generella statsbidragen går 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Regionerna får också dela på tre miljarder i sektorsbidrag som ska gå till vården. 

– Region Skåne får 800 miljoner ungefär och jag tycker att det är bra att de lyssnat med sektorsbidraget, men däremot vet vi inte vad de plockat bort. När jag lägger ihop alla pengar som presenterats så får jag det till mer än 40 miljarder och då är det något som fått finansiera någonting, säger Gilbert Tribo. 

Är det 800 miljoner i nya pengar, så är det välbehövligt, säger han. 

– Däremot borde man göra något åt den generella fördelningen av statsbidragen framöver. Väldigt mycket av det vi kan göra i regionerna  kring läkemedel och ambulanser minskar kostnaderna i kommunerna men ökar kostnaderna hos oss. 

SKR: Regionerna får det tufft

Även SKR är kritiska till fördelningen av statsbidragen mellan kommuner och regioner.

– Jag skulle gissa på att det blir ett hyfsat resultat för kommunerna nästa år. Regionerna har betydligt större utmaningar än kommunerna just nu, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog, till Altinget. 

Det räcker inte att regeringen försöker stärka upp regionerna med ett sektorsbidrag på tre miljarder, menar hon. 

– Kommunernas bidrag motsvarar ungefär det underskott vi räknar med i kommunerna. Men regionerna räknar vi med 20 miljarder i underskott. Och så får man sex miljarder. Regionerna får det riktigt tufft. 

Regeringen menar att de kan använda sig av resultatutjämningsreserven, är det ett alternativ?

– Även där har kommunerna mycket mer i resultatutjämningsreserv. 226 kommuner har detta. Det som är dilemmat är att de som har haft svagast ekonomi har inte haft råd att samla ihop till någon reserv. Bland regionerna är det bara 13 stycken som har reserver, på totalt 14 miljarder. 

Regeringen vill genom att öka statsbidragen se till att personal inte sägs upp, kommer det uppnås? 

– Ofta behöver man ju inte säga upp personal för att minska antalet anställda. Man har ju så pass hög personalomsättning. Det handlar snarare om att inte återbesätta tjänsterna när folk går i pension. 

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Annika Wallenskog

Chefsekonom SKR
Nationalekonom (Uppsala uni.)

Gilbert Tribo

Regionstyrelsens vice ordförande (L) Region Skåne, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ledamot (L) SKR:s sjukvårdsdelegation
Studier vid Socialhögskolan i Lund

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00